Tarkistuslista renkaidenvaihtoon

Jokaisen autoilijan tulisi osata vaihtaa oman autonsa renkaat. Et voi luottaa tien päällä pelkästään siihen, että saat soitettua kännykällä apua tosipaikan tullen: akku voi aina loppua, saatat olla verkon ulkopuolella tai puhelin unohtunut kotiin. Renkaan puhkeaminen voi tapahtua missä vain, eikä matkapuhelin korvaa sitä taitoa, että osaat itse hoitaa tilanteen. Onneksi renkaan vaihtaminen ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa! Seuraa vain änitä ohjeita ja olet valmistautunut renkaanvaihtoon, mikäli joudut sen tekemään yllättävässä paikassa:

Mitä rikkinäisen renkaan korjaamiseen tarvitaan

Näiden kaikkien tarvikkeiden tulisi kulkea mukana autossasi:

  • Tunkki
  • Ruuviavain
  • Täysi vararengas
  • Auton ohjekirja

Mikäli olet hukannut jonkun näistä tarvikkeista, tai ne eivät tulleet autosi mukana, sinun kannattaa heti hankkia uudet kappaleet. Ja muista täyttää vararengas säännöllisesti, kuten autosi manuaali ohjeistaakin. Kun tarkistat käytössä olevien renkaiden ilmanpaineen, tulisi vararenkaan paineet varmistaa samalla. Rengaspaineet tulisi tarkastaa kerran kuukaudessa ja aina ennen kun lähdet pidemmälle matkalle tai kun autosi kyydissä on poikkeuksellisen raskas kuorma.

Tässä on joitain tavaroita jotka eivät kuulu auton vakiovarusteluun mutta jotka sinulla tulisi olla takakontissa tai hansikaslokerossa, juuri rengasrikkojen varalta:

  • Taskulamppu toimivin paristoin
  • Sadeviitta
  • Puupala tukemaan tunkkia
  • Hanskat
  • Pyöräkiilat
Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

KUINKA VAIHTAA RENGAS

1. Etsi turvallinen paikka

Heti kun huomaat renkaasi puhjenneen, älä pysähdy välittömästi tai tee harkitsemattomia käännöksiä. Hidasta rauhallista ja katsele ympärillesi, jos löytäisit levennyksen ja vähintäänkin sellaisen kohdan suoraa tietä, jossa auton voi pysäyttää sivuun turvallisesti. Tyhjä parkkipaikka olisi tietenkin täydellinen. Tasaisella maalla autosi ei voi lähteä vierimään. Vältä mutkaisia paikkoja, sillä haluat muiden autoilijoiden näkevän sinut jo kaukaa.

Älä koskaan yritä vaihtaa rengasta kapealla reitillä lähellä muuta liikennettä. Jatka etenemistä (hitaasti) kunnes löydät paremman paikan. Vaikka tyhjällä renkaalla ajaminen onkin riski vanteelle, on uuden vanteen ostaminen pienempi paha kuin auto-onnettomuus.

Noudata autosi ohjekirjaa ja varmista sieltä kohta kohdalta renkaanvaihdon ohjeistus.

2. Pistä hätävilkut päälle

Hätävilkut herättävät muiden autoilijoiden huomion tiellä. Välttääksesi onnettomuudet, pistä vilkut päälle heti kun huomaat että joudut ajamaan sivuun.

3. Muista käsijarru

Kun olet pysähtynyt, muista käyttää myös käsijarrua. Haluat varmasti minimoida sen riskin, että autosi lähtisi liikkeelle kesken renkaanvaihdon.

4. Laita kiilat pyörien eteen ja taakse

Rengaskiilat renkaan edessä tai takana varmistavat, ettei auto pääse liikkumaan sinun päällesi samalla kun vaihdat rengasta. Mikäli vaihdat takarengasta, aseta kiilat eturenkaiden etupuolelle. Mikäli puhjennut rengas on edessä, laita kiilat takarenkaiden taakse.

Tarvittaessa tiiliskivet tai isot kivet toimivat lähes yhtä hyvin kuin "oikeat" kiilat, kunhan ne ovat varmasti tarpeeksi suuria estämään auton vierintä.

5. Poista pölykapseli tai muut rengaskuoret

Mikäli autossasi on pölykapselit tai muut suojat mutterien suojana, on parempi poistaa ne ennen kuin nostat autoa tunkilla ylös. Mikäli mutterit ovat esillä, voit hypätä tämän vaiheen yli suoraan kohtaan 6.

Käytä mutteriavaimet tylppää päätä irrottamaan pölykapseli. Tämä toimii useimmissa autoissa, mutta toisinaan pölykapselin avaus saattaa vaatia erikoistyökaluja. Varmista autosi manuaalista millaisella työkalulla pölykapselit saa parhaiten irti.

6. Löysää mutterit

Käännä muttereita vastapäivään kunnes vastustus löystyy. Joudut ehkä käyttämään hieman voimaa, ja se kuuluu asiaan. Käytä vaikka jalkojasi ja koko vartalon voimaa mikäli välttämätöntä.

Löysää muttereita noin ¼ - ½ kierrosta, mutta älä irrota niitä vielä kokonaan. Säästä se siihen, kun on aika irrottaa rengas autosta.

7. Aseta tunkki ajoneuvon alle

Yleensä paras paikka tunkille on auton alla puhjenneet renkaan vieressä. Monen auton rungossa on pohjaan asennettu kirkkaasta muovista kohdat, joihin tunkille on erityisesti oma paikka. Tutustu autosi ohjekirjaan niin voit varmistaa, että käytät tunkkia turvallisesti aiheuttamatta vahinkoa autollesi.

8. Nosta autoa tunkilla

Välttääksesi tunkin painautumista auton runkoon tai tasapainon menettämistä, aseta pala leikattua puuta (noin 5cm x 10cm) sen alle ennen kuin nostat ajoneuvon. Tämä kikka on erityisen toimiva jos olet asvaltilla.

Kun tunkki on asetettu oikein, nosta autoa kunnes se on noin 12 cm maanpinnan yläpuolella.

Älä ikinä mene auton alle tai laita jalkoja tai käsiä auton alle kun sitä nostetaan tunkilla.

9. Kierrä auki mutterit

Nyt on aika avata mutterit kokonaan. Koska olet jo löystyttänyt niitä aiemmin, avaamisen pitäisi onnistua melko pitkälti käsin.

10. Irrota puhjennut rengas

Tartu rengasta reunoista, vedä sitä hellästi itseäsi kohti kunnes se on kokonaan irti akselista. Aseta se lappeelleen maahan, jotta se ei lähde kierimään.

11. Asenna vararengas kohdalleen

Aseta vararengas oikealle paikalle vanteeseen, jotta voit asettaa mutterit oikeisiin kohtiin. Työnnä varovasti paikalleen kunnes mutterien vastakappaleet näkyvät vanteesta.

12. Kiristä muttereita käsin

Aseta mutterit takaisin pultteihin ja kiristä niitä niin pitkälle kuin pystyt käsin. Kun kaikki ovat paikallaan, käy vielä jokainen läpi ja kiristä lisää jos mahdollista. Kiristät ne vielä työkalun avulla kun auto on takaisin maanpinnalla.

13. Laske autoa ja kiristä mutterit

Käytä tunkkia ja laske autoa niin, että vararengas lepää maanpäällä, mutta auton koko paino ei ole vielä sen päällä. Nyt käännä muttereita avaimella myötäpäivään, niin voimalla kuin pystyt. Käytä koko vartalosi vastusta.

14. Laske ajoneuvo kokonaan maahan

Laske auto kokonaan maalle ja poista tunkki. Kiristä vielä kerran muttereita, jotta ne ovat niin kireällä kuin mahdollista.

15. Aseta pölykapselit paikoilleein

Jos rikkoutuneen renkaan pölykapseli sopii vararenkaaseen, laita se paikoilleen samalla tavalla kuin poistitkin sen. Jos se ei käy vararenkaaseen, laita pölykapseli talteen muiden työkalujen kanssa.

16. Muista pakata työkalut

Teiden varsilla näkyy usein unohdettuja ruuviavaimia ja tunkkeja, joten älä unohda omiasi. Ota mukaan pölykapselit, vararengas ja muut tarvikkeet ja varmista, ettei mitään jää auton alle.

17. Tarkasta vararenkaan paine

Kannattaa varmistaa vararenkaan ilmanpaine, jotta se on varmasti tiekelpoinen. "T-Tyypin" väliaikaiset renkaat, joita kutsutaan myös "minivararenkaiksi", vaativat noin 60 psi paineet (420 kPa). Jos rengas kaipaa lisää painetta, aja hiljaisella vauhdilla lähimmälle huoltoasemalle.

18. Vie puhjennut rengas teknikolle

Vararenkaita ei ole suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön eikä korkeille nopeuksilla, joten aja varovasti kunnes pääset käymään rengaspajalla. Ammattilainen osaa myös arvioida voiko rikkoutuneen renkaan korjata vai tuleeko se korvata kokonaan uudella.

Kuinka kauan kestää vaihtaa rengas?

Jos ei lasketa sitä, että käytät ammattilaisia tässä tehtävässä, ei koko toimituksen pitäisi kestää kuin noin 15-30 minuuttia. Muistathan noudattaa jokaista kohtaa.

On varsin fiksua harjoitella renkaanvaihtoa etukäteen esimerkiksi autotallissa tai pihatiellä, jotta olet varautunut tositilanteen tullessa.

Vielä muutama lisävinkki renkaanvaihtoon

On mahtavaa, että osaat korjata ja vaihtaa renkaat. Tärkeintä on kuitenkin pitää renkaista säännöllisesti huolta. Paitsi että pidät yllä taitoa renkaan vaihtamiseen, on hyvä tehdä säännöllisesti seuraavat toimenpiteet:

  • Pitää huolta renkaiden ilmanpaineista
  • Kierrättää renkaita tasaisin väliajoin valmistajan ohjeiden mukaisesti
  • Seurata kulutuspinnan kulumista

Kaikki ennakointi pidentää renkaiden käyttöikää sekä vähentää renkaan riskiä puhkeamiseen. Luonnollisesti renkaan rikkoutumista ei voi välttää täydellisesti, mutta oikeaoppinen huolto paitsi varmistaa renkaille täyden käyttöiän, myös parantaa niiden suorituskykyä. 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun