Renkaiden valitsemisen taito: Kuinka valita oikeat kumitassut sinun autoosi

Kaikki renkaat eivät ole samanlaisia. Renkaita valmistetaan monessa eri kategoriassa, ja eroa on usein niin kumiseoksissa joiden on tarkoitus vastata tiettyihin tarkoituksiin, kuin renkaiden pintakuvioinnissa. Kaikki renkaiden ominaisuudet on suunniteltu edesauttamaan autosi toivoittuja ominaisuuksia pääsemään parhaimmilleen. Ennen kuin ostat seuraavan rengassarjasi, on paras miettiä minkä luokan renkaat vastaavat juuri sinun tarpeisiisi.

Ympärivuotiset renkaat: Todelliset jokapaikanhöylät

Ympärivuotisilla renkailla voi nimensä mukaisesti ajaa vuoden jokaisena päivänä, sääolosuhteista riippumatta. Niiden kumiseos on tarpeeksi pehmeää selvitäkseen talven kylmistä lämpötiloista, tarjoten kuitenkin riittävää käsiteltävyyttä myös kesäkeleille. Urat on suunniteltu ensisijaisesti syrjäyttämään vettä, mutta ne sopivat myös lumisille teille. Näiden renkaiden monipuolisuus tarkoittaa kuitenkin samalla kompromisseja.

Ympärivuotiset renkaat ovat loistava vaihtoehto jos asut alueella, jossa vuodenaikojen vaihtelu ei ole kovin dramaattista. Silloin auton käsiteltävyys pysyy tasaisena koko vuoden. Nämä renkaat tekevät elämästä helpon, sillä et joudu vaihtamaan niitä sesonkien perusteella vaan voit ajaa jatkuvasti samoilla renkailla.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Kesärenkaat: Loistavaa käsiteltävyyttä innokkaille ajajille

Mikäli asut lämpimässä ilmastossa, tai muuten vain nautit vauhdikkaista ajoista mutkaisilla teillä, ovat kesärenkaat hyvä ratkaisu milloin tahansa. Kun lämpötila ylittää noin viiden asteen rajan, on ympärivuotisissa renkaissa käytettävää kumiseosta pehmeämpi materiaali hyvä vaihtoehto, sillä se tarjoaa mahtavaa pitoa. Mutta mikäli lämpötila laskee jo lähemmäs nollaa, kumiseos alkaa kovettua ja on vaarassa lohkeilla.

Vastoin yleistä uskomusta, kesärenkaat kyllä kestävät myös märät tienpinnat menettämättä suorituskykyään. Vaikka ne toki ovat parhaimmillaan kuivilla tienpinnoilla, on urakuvioinnilla ratkaiseva rooli siinä, miten vesi väistyy renkaan alta ympärivuotisiin renkaisiin verrattuna.

Kesärenkaitakin löytyy monessa eri luokassa, ja joissain se tarkoittaa heikompia ominaisuuksia märillä teillä. High-performance kesärenkaat tarjoavat ensiluokkaista pitoa kuivilla teillä ja kohtuullista märillä, ja ultra-high-performance kesärenkaat ehkäisevät vesiliirtoa sitäkin tehokkaammin – mutta tällöin auton ohjautuvuus kuivalla ei ole niin korkea. Mikäli olet siis intohimoinen kuski, kannattaa sijoittaa maksimaalisen suorituskyvyn kesärenkaisiin, jotka ehkäisevät liukuja ja vesiliirtoa, mutta tarjoavat silti elämyksellisen ajotuntuman tienpinnan ollessa kuiva.

Talvirenkaat: Kuinka selviytyä lumesta ja loskasta

Mikäli asut paikassa, jossa sataa edes vähän lunta talvisin, on hyvä idea vaihtaa alle talvirenkaat jo ennen ilmojen viilenemistä. Talvirenkaiden erityinen kumiseos tarjoaa parempaa pitoa aina -40 asteeseen saakka. Talvirenkaiden pintakuviointi on suunniteltu lumisille teille ja säilytät auton käsiteltävyyden vaikeissakin olosuhteissa. Itseasiassa monet etuvetoiset ja takavetoiset autot pärjäävät paljon paremmin talviolosuhteissa kuin nelivedot, joissa on käytössä geneeriset ympärivuotiset renkaat.

Ongelma on, että toistuva renkaidenvaihto ja uudelleenasennus voit heikentää renkaiden sivuvalleja, tehden niistä jopa vaaralliset. Mikäli haluat hyötyä renkaistasi mahdollisimman paljon, kannattaa ostaa rengassarja, johon kuuluvat sekä kesä- että talvirenkaat. Monessa paikassa jo laki edellyttää renkaiden vaihtoa kauden mukaan, mutta se on myös hyvä ratkaisu ajomukavuuden kannalta.

Mikäli et ole perehtynyt renkaisiin, ne saattavat vaikuttaa hyvin samanlaisilta, jopa yksinkertaisilta. Kyseessä on kuitenkin yksi autosi tärkeimpiä osia, etenkin kun kyse on turvallisuudesta sekä suorituskyvystä. Ajovakaimet tai turvatyynyt eivät auta, mikäli auton ja asvaltin välissä on huonot renkaat. Oikein valittu, huolella hankittu rengassarja tekee autostasi paitsi turvallisemman, myös nopeamman ja entistä tehokkaamman.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun