9 asiaa, jotka jokaisen kuljettajan tulisi tietää renkaista

Tämänpäivän autot ovat täynnä vaikuttavia ominaisuuksia. Vakionopeudensäädin. Ajo-ohjaus. Aina vain tehokkaammat moottorit. Mutta vaikka teknologian määrä autossasi lisääntyy, ne ovat yhä renkaat, jotka autostasi ovat yhteydessä tiehen – niiden ylläpito, huolto ja säännöllinen vaihtaminen ovat tärkeä osa autosi suorituskykyä ja turvallisuutta.

No, mitä sinun siis pitää tietää? Tutustu näihin hyödyllisiin tietoiskuihin.

• Venttiilit ovat suuressa roolissa. Nuo pienet korkit pitävät huolta, että autosi osat pysyvät kuivina ja puhtaina, sekä tietenkin pitävät huolta siitä, että ilmat pysyvät renkaassasi, kuten myös oikea rengaspaine.

• Tarkasta manuaali. Oikea rengaspaine on tärkeää sekä turvallisuudelle, suorituskyvylle että polttoainetaloudellisuudelle. Se voi myös pidentää renkaidesi käyttöikää merkittävästi. Mutta älä luota pelkästään renkaidesi sivuvallin tietoihin tässä asiassa, sieltä löydät vain renkaasi enimmäispaineen. Paremman käsityksen renkaasi optimipaineesta saat autosi ohjekirjasta, tai sitten auton ovessa olevasta tarrasta, jossa on tietoa autostasi, tai hansikaslokerosta tai bensatankin luukusta.

• Vältä renkaiden liian matalaa painetta. Vaikka renkaasi näyttäisivät täydellisesti täytetyiltä, ne voivat olla jopa 50% liian matalalla paineella. Liian matala rengaspaine voi johtaa renkaiden hajoamiseen, ja mikäli rengaspaine on huomattavasti matalampi kuin ohjeistuksessa, saattaa se lisätä bensankulutusta jopa 4 prosenttia.

• Säällä on väliä. Ulkolämpötila voi vaikuttaa rengaspaineeseen enemmän kuin uskotkaan. Keskimäärin asiantuntijat arvioivat, että noin 15 celciusasteen pudotus lämpötilassa laskee rengaspainetta noin 1 PSI-yksiköllä. Suomen vaihtelevissa oloissa rengaspaine on syytä tarkastaa usein.

• “Ympärivuotiset” renkaat eivät ole täydelliset. Ympärivuotiset renkaat ovat tarkoitettu käytettäväksi läpi vuoden paikoissa, joissa ilmasto on melko tasainen. Mutta kun kohtaat todellisia talvikelejä, kuten Suomessa, on välttämätöntä käyttää talviolosuhteisiin sopivia talvirenkaita.

• Kulutuspinnan tarkastus on helppoa. Renkaan kulutuspinnan urasyvyys ei saisi olla vähemmän kuin 4 mm.

• Off-road seikkailut edellyttävät off-road renkaita. Tavalliset renkaat saattavat selvitä satunnaisesti haastavasta maastosta tai hiekkateistä, mutta kun suuntaat kunnolla offroad maastoon, tarvitset lujatekoisemmat, käyttöön suunnitellut renkaat allesi.

• Renkaat tulisi tarkastaa säännöllisesti. Joka kuukausi ja aina ennen pitkiä ajomatkoja, suorita tämä tee-se-itse rutiini: Tarkasta rengaspaine, varmista urasyvyys, käy läpi renkaiden yleiskunto ja varmista, ettei niissä ole halkeamia, viiltoja, epätasaista kulumista tai muuta, mikä vaarantaa niiden suoriutumisen .

• Tunne renkaidesi rajoitukset. Mikäli olet se kuljettaja, joka käyttää todennäköisemmin kaasu- kuin jarrupoljinta, valitse renkaat jotka on suunniteltu korkealla suorituskyvyllä, hyvällä pidolla ja erinomaisella käsiteltävyydellä.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Nyt kun autoista tulee yhä teknisempiä ja kehittyneempiä, kannattaa autojen uusia ominaisuuksia tukea hankkimalla hyvät, autoosi sopivat renkaat. Näin pidät huolta myös liikenneturvallisuudesta. 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun