Viisi yleisintä Off Road virhettä, joita kannattaa välttää

Nautit rytinästä ja vauhdikkaasta menosta mutaisessa notkossa 4x4 maasturissasi, ottaen ilon irti uusista reiteistä... ja yhtäkkiä olet jumissa. Offroad renkaasi sutivat tyhjää, räiskyttäen rapaa ympäriinsä, ja sinä alat turhautua. Onneksi sinulla on varmasti kaveri mukana auttamassa. Mutta entä jos ei olisi? Ja entä jos olisit niin syvällä metsässä, ettei kännykässä olisi kenttää?

Tämä tilanne ei ole valitettavasti kuviteltu. Näin kävi eräälle off road seikkailijalle Australiassa. Vaikka avolavat ja pienet kuorma-autot ovat mahtavia off road-ajoon, ne ovat myös yksi riski lisää tuntemattomilla teillä. Älä lähde liikkeelle ilman huolellista valmistautumista. Off road-onnettomuus voi jättää sinut yksin pitkäksi aikaa, pahimmillaan loukkaantuneena, tai vähintäänkin lopulta ison korjauslaskun kanssa.

Näitä off road-virheitä kannattaa välttää, ja vietät varmasti vähemmän aikaa korjaten ongelmia ja enemmän aikaa nauttien tutkimattomista reiteistä.

Virhe #1: Et ole tutustunut reittiin

Amerikkalainen off road-kuljettaja löysi itsensä kuopasta lähdettyään seuraamaan ystävää, tietämättä minne tämä oli menossa. Hän putosi monttuun pahemman kerran ja myös ajoneuvo kärsi kunnolla pudouksessa. Huonomminkin olisi voinut käydä, mutta kuljettaja ei kehdannut juuri valittaa sillä suurimmat vauriot kohdistuivat kuitenkin vain lokasuojiin.

Tämä kuski, joka käyttää nimimerkkiä ”cameraman123”, totesi: ” Vien auton korjaamolle huomenna... ja katsotaan, kuinka monta palkkapäivää menee maksamiseen. Nyt opin ylimielisestä mokastani, enkä anna tämän toistua ”. Tunnetusti vauriot auton rungossa voivat maksaa tuhansia euroja korjata.

Ratkaisu : Mikäli tunnet jonkun, joka on ajanut samaa reittiä aiemmin, kysy heiltä mitä kannattaa odottaa. Tai kävele alueen läpi kerran jalan tai aja turvalliselta etäisyydeltä ennen kuin lähdet rymyämään autolla. Älä aja luottavaisesti paikkoihin, joita et tunne entuudestaan. Voit myös hyödyntää teknologiaa, kuten Google Earthin kaltaista karttapalvelua tai ottaa jopa itse kuvia lennokin avulla.

Virhe #2: Lähdet liikkeelle yksin

Koska off road-ajoon liittyy huomattavan paljon vaaroja, sitä ei koskaan pitäisi harrastaa yksin. Ota mukaan ystävä toisella 4x4 ajoneuvolla, joka voi tarvittaessa tarjota hinausapua tai ainakin viedä sinut paikkaan, josta voit tarpeen tullen soittaa lisävoimia paikalle.

Ratkaisu : Mikäli haluaisit päästä ajamaan maastoon, mutta sinulla ei ole asiasta innostuneita ystäviä, on aika mennä internettiin. Esimerkiksi meetup.com kaltaiset sivustot ovat loistava paikka löytää seuraa eri aktiviteetteihin, samoin kuin aiheelle omistautuneet Facebook-ryhmät ja keskustelufoorumit. Mikäli et vain malta odottaa seuraa ja haluat lähteä liikkeelle, varmista ainakin että joku tietää suunnitelmistasi etukäteen.

Virhe #3: Et ole varustautunut oikein

Off road-ajo ei ole vain maastoajoa: se on myös selviytymistä. Saatat jäädä yöksi pakkaseen, saatat loukkaantua ilman sidetarpeita, tai kohdata sinällään helpon ongelman autossa ilman oikeita työkaluja. Toisaalta, jos pakkaat mukaan kaiken mahdollisen ongelmanratkaisuun tarvittavan välineistön, olet melkoinen sankari.

Ratkaisu : Pakkaa mukaan ensiapupakkaus, työkaluja, hinausketju, karttoja, lyhty ja taskulamppu, yöpymistarvikkeet, lämpimiä vaatteita sekä varakengät, ruokaa ja vettä – eikä radiopuhelimistakaan ole haittaa.

Virhe #4: Olet valinnut väärät renkaat

Kuluneet renkaat ovat riski tiellä, ihan millä tahansa tiellä. Ja off road-ajossa ne ovat varma katastrofi. Vääränlaisia renkaita eivät ole vain, ne joissa ei ole kulutuspintaa jäljellä. Rengasongelmien yleisimpiä syitä ovat liian matala rengaspaine, epätasainen pinta tai tienpinnan aiheuttamat vauriot. Kesken offroad ajon puhjennut rengas varmasti pilaa tunnelman. Saati sitten halpa rengas, jota ei ole suunniteltu off road käyttöön.

Ratkaisu : Valitse suosiolla sellainen rengassarja, joka on suunniteltu off road ajoon ja auttamaan maasturisi parhaisiin suorituksiin. Varmista, että rengaspaineet ovat täydelliset olosuhteisiin nähden.

Virhe #5: Syvässä vedessä kaahailu

Useimmat seisovat vesialueet piilottavat pohjassaan mutaa, johon varmasti jää jumiin. Veden massa on uskomattoman voimakas, ja se ylittää varmasti jopa autosi tehot. Kun näin käy, sinä olet menettänyt kontrollin. Kun akselit, vaihteisto ja vaihdelaatikko kastuvat, olet ongelmissa. Ja jos moottorin ilmanotto hörppää vettä, olet todella pulassa.

Ratkaisu : Testaa veden syvyys ennen kuin lähdet ajamaan sinne. Autoon kannattaa hankkia lisäletkuja mukaan, jotta ilmanottosuuttimia voi tarvittaessa jatkaa. Suojaa moottori kaikin tavoin vedeltä. 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun