Renkaittesi ja autovakuutuksesi salainen suhde – jotain, mitä et tiennyt aiemmin

Haluamme kertoa jotain autosi vakuutuksesta. Meillä kaikilla sellainen on, ja maksamme uskollisesti vakuutusmaksut, mutta emme tietenkään toivo, että vakuutukselle tulisi tosipaikassa käyttöä. Vakuutus on kuin palosammutin – hankit sen, ja toivot hartaasti ettet koskaan joudu käyttämään sitä. Valitettavasti kuitenkaan hartaimmatkaan toiveet eivät aina riitä. On monta syytä, minkä takia saatat joutua turvautumaan vakuutukseesi. Mitä luulet, miten vakuutusyhtiö reagoi yhteydenottoosi?

Vakuutusyhtiöt vihaavat korvausten maksamista

Tämähän ei ole mikään yllätys. Kukaan ei tahdo luopua rahoistaan. Ja usein tuntuu, että kaikista vähiten vakuutusyhtiöt. Eikä sillä ole mitään merkitystä, että olet maksanut heille säännöllisesti korkeita vakuutusmaksuja – joten he oikeastaan maksavat sinulle takaisin omia rahojasi. No, emme halua olla heille tämän ankarampia, koska ei ole tietenkään helppoa selvittää, ovatko kaikki hakemukset todenmukaisia. Mutta kuitenkin kaikki tietävät, että vakuutusyhtiön kanssa täytyy varautua vääntämään kättä. Vakuutusyhtiösi varmasti löytää syitä sille, miksi et olisi oikeutettu korvaukseen. Jotkut niistä syistä voivat liittyä autosi renkaisiin.

Mikäli et vielä tiennyt, miten autonrenkaat voivat vaikuttaa vakuutuskorvauksiin, nyt on aika selvittää se.

Kuinka autosi renkaat vaikuttavat vakuutukseen

No, käytännössä tämä tapahtuu kahdella tavalla. Joissain tapauksissa autosi renkaat saattavat johtaa jopa vakuutukset mitätöintiin. Ja joissain tapauksissa ne taas nostavat vakuutusmaksusi taivaisiin. Selvitetäänpä kuinka.

Kuinka renkaat voivat tehdä vakuutuksesta pätemättömän

Käytännössä katsoen kyse on siitä, että vakuutusyhtiösi vaatii, että autosi on "ajokelpoisessa kunnossa", jotta se on vakuutuskelpoinen. "Ajokelpoinen" tai "tieliikennekelpoinen" voi tarkoittaa vaikka mitä, mutta se ehdottomasti sisältää autosi renkaat. Vialliset tai väärät renkaat voivat hyvinkin olla syy kieltäytyä maksamaan korvauksia, vaikka onnettomuus ei olisi sinun aiheuttamasi.

Autosi voidaan luokitella ajokelvottomaksi seuraavissa tilanteissa.

Vääränkokoiset vararenkaat

Tätä ei sovelleta ensiasennusrenkaisiin, jotka ovat autossasi. Kun on renkaidenvaihdon aika, on paras noudattaa valmistajan suosituksia ja pitäytyä alkuperäisessä koossa. Pelataksesi täysin varman päälle, voit valita jopa saman rengasmerkin ja mallin.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Alkuperäiset sovitukset ovat juuri sitä varten, että autosi on varmasti turvallinen. Mikäli lähdet muuttamaan renkaiden kokoa se saattaa vaikuttaa autosi jarrutusmatkoihin, käsiteltävyyteen, ja muihin tekijöihin, joiden takia renkaat eivät sovellu juuri sinun autoosi.

Tähän liittyy kolme huomioitavaa asiaa:

  • Koko

Noudata manuaalin ohjeita mitä tulee oikeaan rengaskokoon. Harkitsetko rengaskoon kasvattamista? Lue sen hyvistä ja huonoista puolista täällä . Mutta jos sitä ei oteta huomioon, voi olla, että rengaskoon muutos ilman ilmoitusta vakuutusyhtiöösi voi mitätöidä koko vakuutuksen.

Mikäli päädyt tekemään muutoksia, soita tai kirjoita vakuutusyhtiöllesi varmuuden vuoksi. Se voi vaikuttaa myös bonuksiisi tai vakuutusmaksuihin. Mutta tärkeintä on, että vakuutus pysyy voimassa.

  • Nopeusluokitus

Mikäli asennat autoosi renkaat matalammalla nopeusluokituksella kuin ensiasennusrenkaat olivat, uudet renkaat eivät pysty ylläpitämään normaalia vauhtiasi. Tämä voi tietenkin johtaa epätoivottuihin tilanteisiin. Ja silloin voit olla varma, että vakuutusyhtiösi vetoaa muutostyöhön eikä pitä autoasi liikennekelpoisena. Joissain maissa on jopa laitonta ajaa renkailla, joissa on pienempi nopeusluokitus kuin alkuperäisrenkaissa.

  • Kantavuusluokitus

Mikäli vaihdat autoosi renkaat, joissa on pienempi kantavuusluokitus, saatat aiheuttaa ylikuormaa tai renkaiden alipainetta. Ja tämä tietenkin kuluttaa renkaita, ja lisää onnettomuuden mahdollisuutta. Eikä autosi ole siis enää liikennekelpoinen. Lue täältä mielenkiintoinen tutkimus aiheesta.

Laittomat renkaat

Vahingoittuneet, vaurioituneet renkaat näkyvillä lommoilla, halkeamilla tai repämillä ovat auttamatta laittomat. Myös urasyvyys on ratkaisevassa roolissa: Suomessa talvirenkaiden lainmukainen urasyvyys on vähintään 3 mm ja kesärenkailla 1,6 mm, ja jo nämä ovat huomattavan pieniä lukemia.

Mikäli renkaasi ovat näistä syistä tuomittu tulemaan hylätyksi, voit joutua a:

  • maksamaan sakkoja
  • menettämään mahdollisia pisteitä ajokortilta, mikäli maassasi on sellainen järjestelmä

b: sen lisäksi

  • vaarannat autovakuutuksesi hyllyttämisen

Kuinka renkaat vaikuttavat vakuutusmaksuihisi

Vakuutusmaksusi nousevat automaattisesti, mikäli autosi on mukana edes pienessä onnettomuudessa: sinua aletaan pitää "epäluotettavana kuljettajana".

Sen lisäksi menetät tietysti mahdolliset bonuksesi. Esimerkiksi Iso-Britanniassa voi saada jopa miinuspisteitä, jotka merkitään myös ajokorttisi rekisteritietoihin. Pistemenetykset riippuvat hieman rikoksesta, esimerkiksi 3 pistettä menettää jos ajaa renkailla, joissa on liian vähän painetta kun taas jopa 11 pistettä lähtee alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta. Vaikka kolme pistettä ei kuulosta paljolta, voi menetys toistua helposti uudestaan mikäli et kiinnitä huomiota renkaisiisi. Mitä enemmän miinuspisteitä, sitä korkeammat vakuutusmaksut. Enemmän yksityiskohtia löydät täältä.

Mitä siis voit tehdä?

Tarkasta rengaspaine tasaisin väliajoin, se on helppo tapa varmistaa ajoturvallisuus. Se laskee onnettomuusriskiä, sillä liian matala rengaspaine lisää rengasrikon vaaraa. Renkaan ikää kannattaa tarkkailla ja korvata renkaat uusilla heti, kun ne alkavat olla liian kuluneet. Näin pidät huolta autosi liikenneturvallisuudesta.

Ja tietenkin: tarkasta usein urasyvyys. Vaikka kesärenkailla laillinen raja kulkee 1,6 mm kohdalla, suosittelevat rengasvalmistajat yleensä vaihtoon ryhtymistä kun jäljellä on 3 mm.

On tutkittu, että kostea tienpinta ja alle 3 mm urasyvyys lisäävät jarrutusmatkaa jo huomattavan paljon ja 1,6 mm (lakisääteinen alaraja) kohdalla on etäisyys kasvanut jo 44,6 %.

Ja tämä varmasti kiinnostaa sinua

Voi olla, että kaikki tämä ei koske sinua tai juuri sinun autovakuutustasi tai vakuutusmaksujasi. Mutta totuus on: on kyse sinusta, sinun renkaistasi ja sinun ELÄMÄSTÄSI. Eli mitä parempaa huolta pidät renkaistasi, sitä suurempi on mielenrauhasi. Kuten sanottu aiemmin (ja olemme varmoja, että olet samaa mieltä) meillä kaikilla on vakuutus ja maksamme maksumme tunnollisesti, toivoen samalla että vakuutukselle ei tule käyttöä. 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti