Kuinka pitkään käytät yksittäistä rengasta? Ja kuinka tiedät sen iän?

 Kuinka pitkään käytät yksittäistä rengasta?

Kuinka pitkään käytät yksittäistä rengasta?

Metalli ruostuu, leipä muuttuu kovaksi ja homeiseksi, ihmiset saavat ryppyjä ja harmaita hiuksia – näiden asioiden ikääntymisprosessi on silmin havaittavissa. Mutta kuinka näet renkaan iän? Ja kuinka monta vuotta renkaita saa käyttää?

DOT-tunnus

Kaikki tieto mitä renkaan iän määrittämiseen tarvitaan löytyy renkaasta itsestään. Niin sanottu DOT-tunnus (Department of Transportation – tämä Amerikan liikenneministeriön tunnus on vakiintunut maailmanlaajuisesti) on löytynyt jokaisen autonrenkaan kyljestä vuodesta 2000. DOT-numero koostuu neljästä numerosta ja on kehystetty ohuella viivalla. Ensimmäiset kaksi numeroa merkitsevät valmistusviikkoa; kolmas ja neljäs numero merkitsee valmistusvuotta. Esimerkkejä

Jos DOT-numero on 1911, rengas oli valmistettu vuoden 2011 19:nä viikkona, eli joskus päivien 16. - 22. toukokuuta 2011. Jos DOT-numero on 0905, rengas on vuodelta 2005, helmikuun lopulta tai maaliskuun alusta. Tämä voisi olla yli 7 vuotta vanha. Ennen vuotta 2000 valmistetut renkaat on merkitty kolmella numerolla ja erikoismerkillä. Näiden kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittavat valmistusviikkoa, kuten neljän numeron sarjassakin, ja kolmas numero tarkoittaa valmistusvuoden viimeistä numeroa. Kolmen numeron sarjoja ilman symbolia voi löytää 1980-luvulla valmistetuista renkaista. Kukaan ei tosin käyttäisi näitä renkaita, vaikka ne olisivat käyttämättömiä. Nimittäin renkaat eivät parannu iän myötä kuten hyvä kinkku tai viini. Sen sijaan kumi haurastuu, ja pito ei ole enää niin vahva.

Ikääntymisen merkit

Pelkän päiväysmerkkauksen lisäksi renkailla on monia tapoja ikääntyä käytön takia tai siksi, ettei niitä ole käytetty. Tietenkin kahden vuoden ikäiset renkaat, jotka ovat pyörineet satoja tuhansia kilometrejä, vaikuttavat vanhemmilta kuin viisivuotiset renkaat autossa, jota eläkeläisomistaja ajaa kerran viikossa päiväkahveille. Sääolosuhteet, aurinko, otsoni ja mekaaninen rasitus kaikki jättävät jälkensä renkaisiin. Kehno varastointi vaikuttaa myös ikääntymisprosessiin, vaikkakaan ei niin vahvasti.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Lakisäännöstelyt

Kenen tahansa, joka harkitsee käytettyjen renkaiden ostoa, tulisi voida ymmärtää kuinka kulunut valittu rengas todella on. Ja tämä tieto auttaa myös päättämään milloin siirtää renkaat omaan autoon. On olemassa laillinen vaatimus sille, kuinka vanhoja renkaita saa käyttää asuntoautoilla, asuntovaunuilla ja peräkärryillä 100 km/h:n nopeusrajoituksilla. ADAC tai German Tyre Retailer and Vulcanization Trade Association (BRV) suosittelee vaihtoa henkilöautoille viimeistään 10 vuoden käytön jälkeen, mutta mieluummin kuuden vuoden jälkeen. Kulumarajoitus tulee kuitenkin yleensä täyteen paljon aikaisemmin jopa tavallisessa käytössä. Tässä taas on olemassa muutamia laillisia säännöstelyjä, kuten säädetty minimiraja kulutuspintasyvyydelle, 1.6 millimetriä – mikä puolestaan on ADAC:n ja muiden järjestöjen mukaan aivan liian pieni. Täten voimme nähdä, ettei kaikkien laillisten vaatimusten tietäminen ole tarpeeksi. Renkaita arvioidessa tarvitaan myös hiukan maalaisjärkeä.

Mitä on siis pidettävä mielessä?

Ei ole pahitteeksi tarkistaa DOT-tunnusta. Siten ensinnäkin näkee renkaan teoreettisen eliniän. Siltikin on tarpeellista tarkastaa sen yleinen kunto. Onko renkaan kulutuspintasyvyys vielä riittävä? Kesärenkaissa sitä pitäisi olla yli 3 millimetriä ja talvirenkaissa yli 4. Koska erilaiset renkaat kuluvat eri tavoin, on parasta mitata ne moneen kertaan ja useammasta kohdasta. Onko niissä näkyviä koloja tai viiltoja? Entä pieniä ikähalkeamia? Jos rengas on asennettu vanteeseen, onko siinä ruostetta tai vaurioita? Tapoja arvioida renkaan varastointiolosuhteita ei juurikaan ole. Viime kädessä tarvittavan tiedon voi saada omistajalta/myyjältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun