Renkaanjäljet

Renkaan pintakuviointi on kuin sormenjälki, sillä se käy myös todisteesta. Jokainen rengas jättää jälkeensä ainutlaatuisen jäljen. Aivan kuten kengänjälkikin, siitä pystyy päätellä paljon kuten koon, merkin ja mallin. Renkaanjälkien vastaavuuksia etsitään esimerkiksi rengasvalmistajien rekistereistä, joita FBI ja muut tutkivat tahot ovat koonneet. Tällaiset järjestelmät auttavat tutkijoita selvittämään minkälainen rengas on minkäkin jäljen jättänyt, ja kenen valmistajan rengas on. Ja kun se on selvitetty, on helpompaa päätellä millainen ajoneuvo näitä renkaita on käyttänyt. Kuten kaikkea todistusaineistoa, käytetään renkaanjälkiä apuna siinä, kun epäilty halutaan sijoittaa rikospaikalle.

On lähes mahdotonta, että kaksi autoa jättäisi jälkeensä täysin samanlaiset renkaanjäljet. Tämä johtuu siitä, että kun renkaita käytetään, niiden kulutus on aina yksilöllistä. Jos esimerkiksi renkaita ei ole tasapainotettu, ne saattavat kulua joltain reunalta enemmän kuin toiselta. Tämä uniikki kuviointi on erittäin tärkeä todistuskappale siksi, että se pystyy yhdistämään jäljet ja tietyn auton. Toisinaan taas haastetta tuo se, että samoja renkaita käytetään eri autoissa ja toisaalta samoissa autoissa käytetään eri renkaita.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Renkaan jäljet, kuten sormenjäljetkin, voidaan tallentaa läpinäkyvästi, muovaten tai piilevästi. On monia eri tapoja kerätä talteen renkaan jättämät jäljet. Yleisin tapa lienee näkyvät painatukset. Ne ovat paljaalla silmällä nähtäviä ja helpoin keräystapa on valokuvaus ilman erityisiä lisäaineita, kuten kuvauspulveria. Toinen tapa saada jälki tallennettua on käyttää kolmiulotteisia, muovisia printtejä, jossa jäljestä valetaan muotti hienojakoisella kiviaineksella. Tällainen muotti vaatii vain massan ja veden. Viimeisin metodi on piilevät jäljet, jotka eivät ole nähtävissä ilman apuvälineitä. Näitä jälkiä löydetään usein tasaisilta pinnoilta, kuten jalkakäytäviltä tai maantieltä. Tällaisen jäljen tallentaminen vaatii erilaista teknologiaa sekä välineistöä, kuten sähköstaattista pölyä, jota painamalla hiukkaset asettuvat oikeille paikoilleen kuvioinnin paljastaen.

Kun hiukkaset on saatu liikkuvalle filmipaperille, tarvitaan esimerkiksi hyytelömäistä välitysainetta. Näitä temppuja käytetään kun jälkiä pitää kerätä kuivia tai pölyisiä jälkiä, lähes miltä tahansa ajopinnoilta. Hyytelömäisen aineen avulla muovisella alustalle saadaan siirrettyä kuviointi myös karkeilta ja kuvioiduilta pinnoilta. Tätä metodia voi käyttää myös siihen, että autoista otetaan näytteitä rikospaikalla. On erityisen tärkeää pitää huoli siitä, etteivät todisteet kärsi. Vertailukappaleet kannattaa jättää aina toisaalle, missä tärkein todistusaineisto on. Ja sen tulisi aina olla sinetöidyssä paketissa. 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti