Kuluneen tai vaurioituneen ruohon- tai ajoleikkurin renkaan korvaaminen on helppoa, itse asiassa paljon helpompaa kuin laitteen vieminen huoltopisteeseen tai takuuhuoltoon. Ensimmäinen askel onkin löytää oikea rengas rikkinäisen tilalle. Kun olet ostamassa uutta rengasta päältäajettavaan ruohonleikkuriin, täytyy kiinnittää huomiota neljään asiaan: renkaan kokoon, ply-luokitukseen, minkälaisella maaperällä on tarkoitus ajaa sekä jousitukseen. Ja totta kai hintaan.
1. Ajoleikkureiden renkaiden kokoluokitus
Kuten muissakin renkaissa, myös ruohonleikkurin renkaissa on sarja numeroita renkaan reunassa. Näistä numeroista selviää yksityiskohtaisesti renkaan tiedot. Kokoluokitusta on kahta järjestelmää: kahden numeron systeemiä sekä kolmen numeron systeemiä.
- Kaksinumeroinen kokoluokitusjärjestelmä
Ajoleikkureiden ja puutarhatraktoreiden kaksinumeroinen kokoluokitus ilmaisee koon esimerkiksi muodossa 4.80-8. Silloin renkaan leveys on noin 4.8 tuumaa ja vanteen hakaisija on noin 8 tuumaa. Nämä ovat ainoat tiedot mitä tarvitset löytääksesi oikeankokoisen renkaan.
- Kolminumeroinen kokoluokitusjärjestelmä
Kolmenumeroinen systeemi toimii taas hieman erilailla. Esimerkiksi 15x6.00-6 on hyvin yleinen koko. Ensimmäinen numero ennen x-kirjainta viittaa renkaan halkaisijaan silloin kun rengas on täytetty, mutta ilman kuormaa. Keskimmäinen numero x-kirjaimen ja väliviivan välissä kertoo renkaan leveyden. Viimeinen numero taas viittaa vanteen leveyteen. Huomioitavaa on, että kyseessä on nimenomaan vanteen leveys, ei halkaisija. Tämä pätee aina kyseessä on kolmenumeroinen merkintä ruohonleikkureille ja muille puutarhan ajoneuvoille.
2. Ajoleikkureiden PLY-luokitus
Vaikka ajoleikkureissa ja puutarhatraktoreissa on harvoin ylikuormaa, on renkaan kantokyvyllä kuitenkin merkitystä sille, kuinka se kestää mahdollisia iskuja ja osumia. Paksumpi rengas on vahvempi. Mikäli ajat ruohonleikkurilla maatossa, jossa on paljon piikkejä, tai käytät puutarhatraktoria muuhunkin kuin ruohonleikkuuseen, kannattaa harkita rengas jolla on "B/4-ply" arvio renkaaseen jolla on A/2-ply rating eli luokitus. Tämä luokitus löytyy aina renkaan sivusta, ja vaihtoehtoja on vain kaksi edellämainittua (A/2ply sekä B/4-ply), jotka molemmat ovat tavanomaisia ajoleikkureissa.
3. Tarve pidolle
Ruohonleikkureiden renkaiden pintakuviointia on yleensä kolmea tyyppiä: There are three main classifications of tread pattern types for lawn tractors: Monikäyttöiset turpeellakin kulkevat renkaat, imukuppimaiset maastorenkaat sekä uralliset renkaat.
Monikäyttöiset "turverenkaat" ovat yleisimmät ja niissä on yleensä kulutuspinnalla rivissä kulmikkaita kohokuvioita. Nämä renkaat on suunniteltu tarjoamaan jonkin verran pitoa liukkaalla ruoholla, kuitenkin porautumatta maahan ja vahingoittamatta multaa. Jos korvaat vain yhtä rengasta, kannattaa etsiä samalla pintakuvioinnilla oleva rengas, tai vähintäänkin lähes identtinen rengas alkuperäisille renkaille. Yksi suosittu, monipuolinen turverengas on WDT P512A rengas.
Kohokuvioitu maastorengas on vahvemmin muotoiltu. Siinä on syvemmät kaaret ja isommat kuvioryhmät, jotka tarjoavat pitoa maastossa, jonka pinta on irtoilevaa: hiekalla, mudassa ja kurassa. Näissä renkaissa on joskus kalanruotomainen kuvio kuten aidoissa maataloustraktoreissa. Knobby, all-terrain treads typically have large tread blocks and deeper grooves to provide traction in loose surfaces like dirt, sand or mud. These tires sometimes have a herringbone tread pattern, like the tread on a farm tractor. Niissä renkaiden ympärille on jätetty tilaa, jotta renkaat on helppo pitää puhtaana. Mikäli käytät puutarhatraktoria eniten hinaukseen tai muihin tehtäviin vaikeilla poluilla ja metsäteillä ilman leikkausauraa, voi tällainen tehokas maastorengas kuten WDT P328 olla vastaus rengaspohdintoihin.
Urallisissa renkaissa on kehämaiset urat ja suorat pääurat, jotka ovat joko aivan litteitä tai hieman sahalaitaisia. Nämä kuviot antavat jonkin verran sivuttaista pitoa ja ehkäisevät sivuttaista luisua, mutta niiden suunnittelussa pääpiste on ollut pitkällä käyttöiällä sekä kevyellä rullaamisella. Ne eivät tarjoa niin paljon pitoa kuin muut rengastyypit.
4. Hinta
Markkinoilta löydät varmasti laajan valikoiman eri hintaluokan ajoleikkurirenkaita. Tähän vaikuttaa monet tekijät, kuten valmistajan merkki, renkaalle määritellyt ominaisuudet ja hyödyt, sekä valmistusmaa. Yleensä muutaman minuutin tutkailu internetissä antaa hyvän kuvan yleisestä hintatasosta ja auttaa budjetin määrittelyssä. Tämä luultavasti ratkaisee sen, päädytkö perinteisiin, arvostettuihin rengasvalmistajiin vai kokeiletko edullisempia, kiinalaisia traktorirengas valmistajia. Pienimmät ruohonleikkurin renkaat löydät vain muutamalla kympillä, kun taas arvokkaimmat ovat reilusti yli 50 euroa.