Kaikki mitä sinun pitäisi tietaa eri renkaiden yhdistelemisestä

Jotta saisit kaiken irti autostasi ja nauttisit vielä mukavasta ajotuntumasta, Continental suosittelee että asennat samanlaiset renkaat kaikille paikoille. Toisin sanoen, kaikkien renkaiden tulisi olla samalta merkiltä, samalla pintakuvioinnilla, tietenkin samaa kokoa ja myös maksimikuorman sekä nopeussuositusten tulisi vastata toisiaan. Erityisen tärkeää on, että renkaassa olevat tiedot kantavuudesta, nopeusluokasta sekä suurimmasta sallitusta paineesta vastaavat auton ohjekirjassa annettuja edellytyksiä. Useimmissa maissa tämä vaatimus löytyy myös laista. Mikäli ajat autoa, jonka renkaat eivät vastaa rakenteeltaan, kooltaan tai nopeusluokaltaan vaatimuksia, saatat paitsi rikkoa lakia myös aiheuttaa vakavaa vaaraa liikenteessä. Kannattaa siis noudattaa autonvalmistajan standardeja, ja kysy muutostilanteissa neuvoa ammattilaiselta. Asiantuntijat osaavat neuvoa tilanteessa, jossa haluat kokeilla erilaisia renkaita.

Mitä hyötyä renkaiden rotaatiosta on?

Jotta voisit saavuttaa tasaisen kulumisen ja hyödyntää renkaiden koko käyttöiän, renkaat tulisi säännöllisin väliajoin kierrättää. Renkaiden rotaatiolla tarkoitetaan sitä, että autossasi olevien renkaiden sijainnit vaihdetaan. Noudata autosi ohjekirjassa olevaa suositusta rotaation toistosta sekä siitä, miten se suoritetaan. Mikäli autosi valmistaja ei neuvo toisin, voit seurata myös Continentalin ohjetta jossa renkaat suositellaan vaihdettavaksi akseleittain tasaisin väliajoin. Esimerkiksi kun vaihdat renkaat kesärenkaista talvirenkaisiin tai toisin päin, tai kun esimerkiksi olet saavuttanut uuden 5000 kilometrin tai 10 000 kilometrin etapin. Tai jopa aiemmin, mikä kulutuspinta alkaa ohentua epätasaisesti. Silloin kannattaa pyytää asiantuntijaa tarkastamaan renkaiden asento ja varmistamaan, ettei autossa ole mitään teknisiä tekijöitä jotka aiheuttavat kulumista.

Täysikokoiset vararenkaat (eivät väliaikaiset vararenkaat) jotka ovat koon ja rakenteen puolesta samanlaiset kuin käytössä oleva rengassarja, tulisi ottaa osaksi rotaatiota. Kun otat vararenkaan käyttöön, muista aina varmistaa rengaspaine ja sen sopivuus sarjaan.

Säädä aina rengaspaine manuaalin mukaisesti, ja ota huomioon renkaan sijainti (toisinaan etu- ja takarenkaille on asetettu erilainen ohjepaine).

Renkaiden rotaatio voi vaikuttaa TPMS-järjestelmään, joka valvoo rengaspaineita. Tämäkin on hyvä tarkastaa etukäteen autosi ohjekirjasta, jotta voit tarvittaessa uudelleenkalibroida systeemin.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Voinko yhdistellä eri merkkien renkaita ja erilaisia pintakuviointeja autoni renkaissa?

Me suosittelemme että autoosi asennetaan vain samanlaisia renkaita. Toisinaan kuitenkin saatavuuden tai taloudellisten syiden takia erilaisia renkaita on käytettävä sekaisin, jolloin periaatteessa on mahdollista yhdistää myös eri malliset renkaat yhteen autoon. Pääasia on, että yhdellä akselilla on samanlaiset, toisiaan vastaavat renkaat. Myös kantavuus- ja nopeusluokkia voi sekoittaa, kunhan molemmat ovat yli autonvalmistajan suositusten (maksimikuorma vs. peruskuorma). Tällaisessa tilanteessa korkeammin luokitellut renkaat tulisi sijoittaa taka-akselille.

Voiko eri urasyvyyksiä ja pintakuviointeja yhdistellä?

Mikäli päätät korvata vain kaksi neljästä renkaasta, on uusissa renkaissa todennäköisesti suurempi urasyvyys kuin vanhemmassa rengasparissa. Tämä on yleensä hyväksyttyä.

Rengasalalla suositellaan yleisesti, että uudet renkaat asennetaan aina taka-akselille.

Kun saat takapyöriin paremman pidon, on ohjaaminen helpompaa ja auto pysyy varmemmin hallinassa liukkailla pinnoilla. Jotkut autovalmistajat taas kannustavat asentamaan uusimmat renkaat etuakselille. Voi olla hyvä varmistaa joko rengasspesialistilta tai autosi valmistajalta se, mitä he suosittelevat.

Poikkeuksia hyväksyttyihin yhdistelmiin

Joissain ajoneuvoissa on ensiasennettuina erikokoiset renkaat etu- ja taka-akselille. Näissä erityistapauksissa kannattaa noudattaa valmistajan suosituksia.

Tilaa uutiskirjeemme

13. huhtikuuta 2020 15.11

205/50R17 XL 93V

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun