Miten käy kun joudut vesiliirtoon? - Hyvät renkaat vähentävät vaaratilanteita.

Vesiliirto tarkoittaa tilannetta, jossa renkaat alkavat liukua märällä tienpinnalla. Tällöin renkaan ja tienpinnan välisen kitkan kadotessa myös auton ohjattavuus muuttuu lähes mahdottomaksi. Tämä on monen autoilijan painajainen, sillä kukaan ei halua menettää auton hallintaa. Haluammekin nyt kertoa, miten voit minimoida vesiliirron riskin ja kuinka suuri merkitys hyvällä renkaalla on tässä.

Mitä vesiliirrossa tarkalleen tapahtuu?

Normaalisti tien pinnalla oleva vesi kulkee renkaan urien kautta sivuun. Toisinaan kuitenkin, jos tie on erittäin märkä, ei kaikki vesi poistu renkaan alta. Tällöin saattaa tulla vastaan tilanne, jossa nopeassa vauhdissa renkaiden ja ajoalustan väliin jää vesikiila, jolloin rengas menettää otteensa tiehen. Lopputuloksena on oikeastaan auton ohjauksen täydellinen menettäminen, sillä ilman renkaan ja tienpinnan välistä kitkaa kaikki ohjausliikkeet jäävät ilman vastetta. Mikäli vain yksi rengas lähtee liukumaan, voi kuljettaja ohjata autoa vastakkaiseen suuntaan. Mikäli autossa on ESP-järjestelmä (Electronic Stability Control), voi se korjata mahdollisia kuljettajan tekemiä virheitä. Jos molemmat eturenkaat joutuvat vesiliirtoon, voivat takarenkaat hoitaa liikkeen mikäli takana säilyy ote tiehen. Mikäli käy niin huonosti, että kaikki renkaat ajautuvat vesiliirtoon, riippuu lopputulos auton painotuksesta sekä siitä, mihin suuntaan se oli matkalla. Suoralla tiellä tilanne on yleensä hyvä, mutta vesiliirto on todellinen vaaratilanne, etenkin jos takarenkaat lähtevät liukumaan.

Miten paljon merkitystä auton renkailla on?

Vesiliirtoon vaikuttavat sääolojen lisäksi luonnollisesti se, millaisilla renkailla ajat. Mitä matalammat urat renkaissa on, sitä nopeammin se lähtee liukumaan. Yleinen ohjenuora on, että urasyvyyden tulisi olla vähintään 3,5 mm. Mikäli urasyvyys on pienempi, kasvaa vesiliirron riski huomattavasti. Näin ollen renkaiden kunto ja kulutuspinta kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Mikäli käytössä olevan rengassarjan renkaiden välillä on merkittävää eroa, kannattaa syvimmällä uralla varustetut renkaat sijoittaa taka-akselille. Nimenomaan takarenkaiden lähteminen vesiliirtoon on erittäin vaarallista. Jos katsotaan hieman tilastoja, leveillä renkailla vesiliirron riski kasvaa verrattuna kapeampiin renkaisiin, pintakuvioinnista riippumatta. Ja mitä kuluneemmat renkaat ovat, sitä todennäköisemmäksi vesiliirto tulee. Myös rengaspaineella on merkitystä: mikäli renkaiden ilmanpaine on erittäin matala, pääsee vesi helpommin renkaan ja tien väliin.

Mitä muuta voin tehdä välttääkseni vesiliirron?

Tärkeintä on tietenkin pitää huoli siitä, että tilannenopeus on kohdallaan. Kostealla ilmanalalla hitaampi ajonopeus lisää selkeästi turvallisuutta. Vanhat ja kuluneet iskunvaimentimet eivät tarjoa samaa painetta renkaille, jolloin veden on helpompi päästä renkaan ja ajopinnan väliin. Auton tai sen kuorman painolla ei ole merkitystä. Mikäli tiessä on selkeitä uria ja vaurioita, tulee ajamiseen keskittyä entistä tarkemmin. Vesi kertyy kuoppiin ja vastaavasti veden virtauskohdissa vesiliirron mahdollisuus kasvaa.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Laskelmoi, vaikka olisi jo myöhäistä

Vaikka ajaisit kuinka huolellisesti ja ennakoiden, ei vesiliirtoa voi välttää 100 % varmuudella. Mikäli siis käy niin, että joudut vesiliirtoon, muista seuraavat seikat:

- Vältä jarruttamista niin paljon kuin mahdollista. Jarruttaminen vain pidentää liukumista, kun taas liikkeessä rengas saa tuntuman tiehen takaisin nopeammin.

- Aja hiljempaa: yritä ohjata autoa lempeästi vastakkaiseen suuntaan ja sen jälkeen pitää suunta suoraan eteenpäin, ratti suorassa. Näin saat mahdollisimman nopeasti auton käsiteltävyyden takaisin.

- Odota hetki: anna auton rullata hetki rauhassa ja odota, että saat sen taas hallintaasi.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun