Renkaiden ja vanteiden suojaus

Vaikka tien kuoppia ja irtosoraa ei ole koskaan pidettykään renkaiden ystävänä, ovat useimmat nykyaikaiset renkaat valmistettu niin paksusta kumista, että huonon tienpinnan aiheuttamat vahingot ovat vähentyneet huomattavasti. Myös vahvistetut sivuvallit ehkäisevät renkaiden vaurioita, kun kuljettaja vahingossa osuu jalkakäytävän reunaan tai kääntyy liian jyrkässä kulmassa.

Useimmissa vakiokoon renkaissa ei kuitenkaan ole minkäänlaista suojaa vanteille, koska ne asennetaan yleensä teräspyöriin. Se saattaa aluksi vaikuttaa suorastaan yhdentekevältä, ja kyseessä onkin ensisijaisesti renkaan ulkoisiin ominaisuuksiin liittyvä tekijä – näin renkaan kiinnitysnupin pää näyttää monen silmään paremmalta. Tyyliseikkojen takia vanteita ei siis suojata sen kummemmin.

Niissä renkaissa, joissa on erillinen suojaus vanteille ja renkaalle, on mahdollisuus valita monesta eri tyylistä ja muotoilusta. Monissa renkaissa on kohotettu runko ja vastaavasti eräänlainen helma alempien sivuvallien suojana, tai sitten syvennetty alaosa joka ympäröi pyörän laipan. Joissain renkaissa on korotettu keskinauha renkaan maksimileveydellä (etäisyys renkaan sivuvallista toiseen mitattuna renkaan leveimmästä kohtaa).

Renkaat, joissa on kohotettu keskinauha tai huomattavan syvä helma-alue ovat suunniteltu turvaamaan nimenomaan matalan profiilin renkaita sekä arvokkaita kevytmetallivanteita mahdollisilta tapaturmilta. Tällainen suunnittelu usein estää renkaiden kuoren käytön, mutta se aiheuttaa harvemmin ongelmia sillä tällaiset renkaat löydät useimmiten niistä ajoneuvoista, joissa on joka tapauksessa kevytmetallivanteet.

Kevyiden kuorma-autojen off road-malleissa vannesuojat tarjoavat suojaa koko renkaalle ja vähentävät kulumista. Sekä tietenkin torjuvat mahdollisia iskuja jotka syntyvät tiellä lojuvista kivistä, oksista ja muista maastoon kuuluvista esteistä.

Renkaat, joissa on yksi tai useampi korotettu nauha maksimileveydellä ovat yleisimmin käytetty kuljetuspakettiautoissa ja peräkärryissä. Kohotetun nauhan ylimääräinen kumi tekee siitä paksumman renkaan leveimmästä kohdasta, vähentäen sivuvalleihin kohdistuvia vahinkoja ja pidentäen renkaan käyttöikää.

Valmistajat kutsuvat näitä suojauksia monella eri nimellä, kuten “vannesuojat”, “naarmukilvet” eli “Scuff Guards” tai “Maximum Flange Shield”, mutta kyseessä on lähes aina sama asia. Nämä suojat uhraavat ensin itsensä suojatakseen renkaiden sivuvalleja ja reunoja sekä kevytmetallivanteita, joihin renkaat on asennettu.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti