Tehdään, valmistetaan, tehtaalla tapahtuu: Kuinka ja miten renkaasi luodaan

Kun kuluttajilta kysytään, suurin osa tahtoo suosia kotimaista: amerikkalaisista kuluttajista kahdeksan kymmenestä suosii ostoksissaan amerikkalaisia tuotteita. Jopa 60 % kuluttajakyselyn vastaajista oli valmis maksamaan 10% enemmän kotimaassa valmistetuista tuotteista. Kuitenkin ostokäyttäytymistä seuratessa käytäntö osoittaa toisin. Vaikka kolme neljästä sanoo valitsevansa mieluiten kotimaisen tuotteen, he kuitenkin päätyvät hankkimaan ulkomailla valmistetun, edulliseman vaihtoehdon. Mikä selittää näiden tutkimusten ristiriidan?

Kun puhutaan Yhdysvalloissa valmistetuista tuotteista ja niiden kotimaanmarkkinoista, on kyseessä ikuinen kiista. Ihmiset kyllä pitävät siitä ajatuksesta, että ostaisivat paikallisesti tuotettuja asioita, mutta heidän lompakkonsa sanoo toisin. Monet kotimaassa valmistetut tuotteet yksinkertaisesti maksavat enemmän. Onko se korkeamman hinnan arvoista? Koko kiistan keskellä on tietenkin kysymys arvosta.

Merriam Webster-sanakirja määrittelee arvon näin: "kohtuullinen vastine tai korvaus tuotteina, palveluina tai rahana vastineeksi vaihdon valuutasta". Haluat siis vastinetta rahallesi. Tämä pätee erityisen hyvin renkaisiin, joita tarvitaan päivittäiseen liikkumiseen. Olivat ne valmistettu Yhdysvalloissa tai ei, jos renkaasi hajoavat nopeasti, et pääse mihinkään. Tämä vaikuttaa varmasti omiin ansioihisi sekä elämänlaatuun.

Kun mahdollisuuksia on niin monia, voi "mitkä renkaat kannattaa ostaa?" olla suorastaan tuskainen kysymys. Pitäisikö suosia kotimaista vai ostaa ulkomaiset, ympärivuotiset vai tietyn sesongin renkaat? Jotta ratkaisu olisi helpompi tehdä, käydään läpi muutama perusasia.

Renkaan synty

Vuonna 1888 Benz kehitti ensimmäisen bensalla kulkevan auton, jossa oli ilmalla täytetyt renkaat pyörinä. Skotlantilainen Robert Thomson kehitti ilmatäytteisen renkaan jo vuonna 1845, mutta keksintö ei aluksi herättänyt suurta huomiota. Kun toinen skotti, John Boyd Dunlop, valmisti poikansa kolmipyöräiseen ilmalla täyten renkaan vuonna 1888, alkoi nykyaikaisten renkaiden vallankumous. Metalliset pyörät korvattiin ilmalla täytetyillä kumirenkailla. Vuonna 1905 tehtiin jo ensimmäisen renkaat, joissa oli tärinää ehkäisevä kulutuspinta. Henry Ford kehitti tehdastuotantoa ja kokoamislinjoja vuodesta 1913 alkaen, ja kun amerikkalainen yhtiö Du Pont alkoi tuottaa synteettistä kumia vuonna 1931, saattoi modernien renkaiden massatuotanto alkaa toden teolla.

Rengastekniikka kehittyi jatkuvasti uusin innovaatioin, kuten vyörenkaan tullessa makkinoille 1949; tämä rengas ja sen vertikaaliset juonteet ovat edesauttaneet renkaiden polttoainetaloudellisuuden parantumista. Vuonna 1980 lanseerattu RunFlat rengas jatkaa matkaa naarmuista tai rei'istä huolimatta, ja vuonna 2000 kehitys alkoi keskittyä erityisesti ympäristöystävällisyyteen, kuten ekologisempi Eco Tunin rengas joka sopii luontoystävällisempiin automalleihin.

Kaikki nämä kehitysaskeleet tarkoittavat, että sinulla on runsaasti valinnanvaraa ei vain mallin suhteen. Materiaalina on kuitenkin kaikissa renkaissa lopulta sama luonnonkumin ja synteettisen kumin yhdistelmä hiilellä. Luonnonkumi saadaan kumipuusta (Hevea Brasiliensis), joka on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta ja jota viljellään trooppisissa oloissa, erityisesti Kaakkois-Aasiassa sekä Länsi-Afrikassa. Vaikka rengas valmistettaisiin Yhdysvalloissa, on sen raaka-aineena toimiva luonnonkumi varmuudella maan ulkopuolelta. Synteettistä kumia saadaan raa'asta öljyn polymeereista; myös musta hiili sisältää raakaöljyä (tai luonnon kaasua) yhdistettynä happeen käymisprosessissa.

Rengastuotanto käyttää noin 70 prosenttia maailman kumista, ja nyt tutkijat etsivätkin vaihtoehtoja kumipuulle. Noin 93% näistä puista tulevat Aasiasta, jossa sademetsiä pyritään suojelemaan. Tähän on löytynyt mahdollinen vastaus, aavikoilla kasvava guayule-kumi. Tätä kasvia kasvaa myös Pohjois-Amerikassa ja se vaatii huomattavan vähän vettä, ja on lisäksi hyvin vastustuskykyinen eri taudeille. Vielä guayulesta ei ole saatu tuotettua tarpeeksi kumia vastaamaan markkinoiden tarpeisiin, mutta se on työn alla.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Missä renkaat valmistetaan

Mitä itse renkaisiin tulee, kaikki valmistajat ovat samalla viivalla. Kaikki ovat riippuvaisia trooppisista puista saatavasta luonnonkumista sekä raakaöljystä. Useimmat yhtiöt valmistavat renkaita monessa eri maassa, joskin Yhdysvalloissa valmistetaan kaiken kaikkiaan eniten renkaita. Kaikista Kuluttajaraporttiin vuonna 2016 testatuista 72 eri rengastyypistä yhtäkään ei valmistettu yksinoikeudella USA:ssa.

Tämä tilasto näyttää, miten tuotanto on levinnyt:

Viimeisellä vuosikymennellä on amerikkalaista tuotantoa kasvatettu. Osittain tuotannon kasvu selittyy edullisella energialla, toisaalta myös työvoimakustannusten laskulla. Markkinavirasto raportoi jopa 45% kasvusta Yhdysvaltojen tuotannossa olevissa työpaikoissa vuosien 2009 ja 2014 välillä.

Kuluttajaraportti kertoo: "On hyvin mahdollista, että tuotannon tasapaino muuttaa maantieteellistä sijaintiaan tulevaiuudessa, sillä useita rengastehtaita on tekeillä Yhdysvalloissa seuraavien vuosien aikana". Yksi esimerkki on uusi Hankookin tehdas joka sijaitsee Clarksvillessä Tennesseessä.

Made in the USA

Eteläkorealainen yhtiö, ja maailman seitsemänneksi suurin rengasvalmistaja, Hankook tuo Tennesseehen jopa tuhat uutta työpaikkaa rengastehtaan myötä. Tämä 800 miljoonan dollarin arvoinen kokonaisuus, joka on yli 100 000 neliön kokoinen, tuo jopa 1600 uutta työpaikkaa tuotantoon. "Tulemme olemaan valmiita tarjoamaan asiakkaillemme, kuluttajille ja autonvalmistajille laadukkaita renkaita ja teollisuuden, jossa palvelutaso kohtaa amerikkalaiset markkinat", on Hankookin toimitusjohtaja Mr.Seung Hwa Suh sanonut. Uusi tehdas todistaa, että Hankook on valmis kohtaamaan amerikkalaisten vaateet paikalliselle tuotannolle.

The Balance-julkaisun mukaan Yhdysvalloissa on korkeammat tuotanto- ja työvoimastandardit, taaten näin korkealuokkaisen työympäristön, työturvallisuuden sekä lopulta myös paremman lopputuotteen. Yhdysvalloissa valmistaminen tarkoittaa myös sitä, että ostaja voi tarvittaessa pyytää apua suoraan tehtaalta, ja näin myös säästetään toimitusajoissa. Tämä tarkoittaa säästöä myös kuljetuskuluihin, mikä taas tarkoittaa, että kuluttajat saavat laatua entistä edullisemmin.

Niin Yhdysvaltain markkinoilla kuin kansainvälisestikin Hankook kilpailee parhaiden renkaiden valmistajan paikasta sellaisten rengastalojen kuin Michelinin, Continentalin ja Pirellin kanssa. Hankook Dynapro ATM on tällä hetkellä arvosteltu parhaimmaksi maastorenkaaksi raskaisiin ajoneuvoihin, luvaten renkaalle huikeaa suorituskykyä sekä sileällä tiellä että vaikeissa maastoissa, pitäen huolta renkaan käyttöiästä.

Kun Tennesseen uusi tehdas on valmis, Hankook kilpailee muiden Yhdysvalloissa renkaansa valmistavien merkkien kanssa, sekä tietenkin maailmanlaajuisella tasolla. Joten nyt kuluttajat voivat "missä renkaani ovat valmistettu?" kysymykseen sijaan keskittyä kysymään "mitkä ovat laadukkaimmat renkaat, joilla saan rahoilleni parhaan hinta-laatusuhteen?".

Hyvän renkaan arvo

Mitä heikompaa laatua rengas on, sitä nopeammin se on kulunut puhki. Kun ostat halpatuotantona tehdyn renkaan tai käytetyn renkaan, saatat löytää itsesi nopeasti takaisin kaupassa etsimässä uutta rengasta. Kun ostat heikkolaatuisen, kalliin renkaan, päädyt taas takaisin ostoksille. Mutta kun ostat korkealuokkaisen renkaan, voit odottaa siltä pitkää käyttöikää ja ensiluokkaista suorituskykyä.

On siis tärkeää etsiä rengas, joka kestää kauan. Pitkä elinikä säästää rengaskuluissa pitkällä tähtäimellä. Sen lisäksi rakenteeltaan kunnollinen rengas säästää myös bensakuluissa, kun vierintävastus on matalampi. Renkaiden koko ja muotoilu voivat säästää polttoainekustannuksissa lisää jopa neljästä seitsemään prosenttia. Mikäli joudut hankkimaan isomman renkaan, kiinnitä erityisesti huomiota suunnitteluun. Huolella muotoiltu rengas tarjoaa juuri oikean määrän vastusta tiellä, ei yhtään ylimääräistä kitkaa, ja tämä palvelee sinua myös pisimpään.

Renkaisiin ei ole käytettäväksi loputtomasti rahaa. Mutta älä kuitenkaan säästä laadun kustannuksella. Kun käytät hieman enemmän rahaa laadukkaasti valmistettuihin renkaisiin, tuet samalla laadukasta tuotantoa ja saat täyden vastineen rahoillesi.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun