Renkaiden vierintävastus

Kun etsit parhaita renkaita autoosi, törmäät varmasti termiin “vierintävastus”. Tiedätkö jo, miten tämä käsite voi vaikuttaa rengasvalintaasi? Onko vierintävastus tuttu sana vai kuulostaako se aivan vieraalta? Seuraavaksi käsittelemme hieman sitä, mitä vierintävastus itse asiassa on, kuinka se vaikuttaa autosi polttoainekulutukseen ja myös muutamiin ympäristöystävällisiin, matalan vierintävastuksen renkaisiin joita Bridgestonen valikoimasta löytyy.

MITÄ VIERINTÄVASTUS TARKALLEEN ON?

Heti kun painat ajoneuvosi kaasupoljinta, alat siirtää energiaa – joko sitten sähkön tai polttoaineen muodossa, autostasi riippuen, moottoriin ja auton muihin osiin. Tämä käynnistää tapahtumaketjun jonka ansiosta renkaat lähtevät pyörimään ja autosi saa tarpeeksi liikevoimaa lähteäkseen etenemään. Kyseessä ei ole aivan yksinkertainen prosessi, vaikka se tuntuukin melko helpolta ratissa istuessa. Liikkeen mahdollistamiseksi tarvitaan myös kitkaa.

Vierintävastusta tarvitaan auton nopeuden säätelyyn. Vierintävastus siis viittaa siihen energiaan, joka vaaditaan renkaan tiekosketuksessa eteenpäin liikkumisessa. Millä energiamäärällä rengas pysyy liikkeellä? Keskeinen vierintävastukseen liittyvä ilmiö tunnetaan nimellä hystereesi. Hystereesi on lyhyesti sanottuna se energiahävikki, joka on väistämätöntä renkaan täyden kierron aikana. Tämä kulunut energia täytyy korvata auton moottorin avulla, mikä tietenkin tarkoittaa myös bensan tai muun polttoaineen kulutusta.

VOIKO VIERINTÄVASTUKSEN VÄLTTÄÄ?

Vierintävastus tapahtuu aina kun rengas on kosketuksissa tienpintaan auton liikkuessa. Sitä ei voisi siis kokonaan välttää, mutta sitä voi tietenkin vähentää. Koska hystereesi aiheuttaa loppujen lopuksi vierintävastuksen, voidaan renkaat suunnitella niin että niiden materiaali kestää kuumentumista ja ehkäisee renkaiden poikkeavia liikkeitä. Tällaisia renkaita kutsutaan matalan vierintävastuksen renkaiksi.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

ONKO MATALAN VIERINTÄVASTUKSEN RENKAISTA JOTAIN HYÖTYÄ?

Vastaus on kyllä, varsinkin jos olet niitä kuljettajia joita kiinnostaa oman auton polttoainekulutus, ja erityisesti sen vähentäminen. Matalan vierintävastuksen renkaat voivat olla huomattavasti polttoainetaloudellisemmat kuin tavanomaiset renkaat. Yhdysvaltojen energiavirasto on tutkinut renkaiden eroja ja todennut, että matalan vierintävastuksen renkaat voivat vähentää polttoaineen kulutusta jopa 10 % verrattuna perinteisiin renkaisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 3 prosentin säästöä. Se ei tietenkään kuulosta kovin merkittävältä, mutta kun ajattelet polttoainekuluja pitkällä aikavälillä, muuttuvat renkaatkin kannattavammiksi. Tämä tietenkin vähentää myös päästöjä.

OVATKO MATALAN VIERINTÄVASTUKSEN RENKAAT KOMPROMISSI?

Niin kuin suurin osa asioista, eivät matalan vierintävastuksen renkaatkaan ole täydellisiä. Vaikka teknologia kehittyy kaiken aikaa, vielä toistaiseksi matalan vierintävastuksen renkaat tarkoittavat myös joistain ominaisuuksista tinkimistä. Usein tämä tarkoittaa esimerkiksi urasyvyydestä tinkimistä, ja usein myös renkaan käyttöikä on lyhyempi matalan vierintävastuksen renkailla. Uskomme kuitenkin, että tulevaisuudessa näitä “vaihtokauppoja” ei tarvitse enää tehdä vaan uusi teknologia auttaa yhdistämään alhaisen vierintävastuksen sekä kestävyysominaisuudet ja syvemmän kuvionnin.

MINKÄLAISIA MATALAN VIERINTÄVASTUKSEN RENKAITA BRIDGESTONEN VALIKOIMASTA LÖYTYY?

Bridgestone on tunnettu ja arvostettu rengastalo, jonka matalan vierintävastuksen renkaat löydät Ecopia-mallistosta. Nämä ovat myös kaikista polttoainetaloudellisimmat renkaat. Ecopia-malliston renkaat ovat tasapainoiset renkaat ympärivuotiseen käyttöön, tarjoten ajomukavuutta ja tarkkaa ajotuntumaa läpi vuoden. Jotkut Ecopia-renkaat ovat tehty kierrätetystä rengasmateriaalista, jonka ansiosta ne ovat entistäkin ympäristöystävällisemmät.

Koko Ecopia-malliston keskeinen idea on yhdistää ympäristöystävällisyys ympärivuotiseen renkaaseen, joka ei joudu tyytymään keskinkertaiseen suorituskykyyn tai ajomukavuuteen. Esimerkiksi premium Ecopia-rengas, Ecopia EP422 Plus, on suunniteltu todella tarkasti polttoainetaloudellisia materiaaleja käyttäen niin sivuvalleihin kuin renkaan keskiuralle yhdistelmää, joka auttaa laskemaan vierintävastuksen negatiivisia vaikutuksia – tarjoten sinulle ekstramailin* jokaisella tankkauksella verrattuna kilpailijan vastaavaan renkaaseen. Ecopia 422 Plus rengas tarjoaa optimoidun kosketuspinta-alan, joka auttaa jakamaan auton painon tasaisesti jokaiselle renkaalle, pidentäen näin renkaan käyttöikää ja vähentäen kulumista. Uusi, innovatiivinen pintakuvio auttaa pitämään renkaat hiljaisina ja matkanteon mukavana.

*Käytännössä tuloksiin vaikuttaa renkaiden kunto, ajoneuvo, ajotapa sekä tien kunto.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun