Mitä sinun tulee tietää renkaan ohjauskulmien säädöstä

Renkaan ohjauskulmien säätö, joka tunnetaan myös nelipyöräsuuntauksena, voi auttaa autosi renkaita kestämään pidempään ja suoriutumaan paremmin. Ohjauskulmien säätö voi myös parantaa auton ohjattavuutta sekä ehkäistä auton viettämistä yhteen suuntaan, samoin kuin vähentää omituista värinää ajossa.

Mitä ohjauskulmien säätö on?

Ohjauskulmien säädöllä viitataan siihen, että auton renkaiden kulmaa säädetään niin, että auton renkaat näyttävät eteenpäin. Tässä ei varsinaisesti säädetä itse renkaita vaan renkaiden kiinnityksiä. On tärkeää, että renkailla on tasainen ja suora kontakti tiehen, saman suuntainen kuin auton kulkusuunta.

Mistä tiedän tarvitseeko autoni renkaa ohjauskulmien säätöä?

On muutama merkki, jotka kertovat siitä että ohjauskulmien säädölle olisi tarvetta. Mikäli tunnistat näistä hälytysmerkeistä yhden tai useamman, kannattaa varata aika ohjauskulmien tarkastukseen – ja tämän suorittaa tietenkin valtuutettu ammattilainen.

  • Renkaan kulutuspinnan epätasainen kuluminen
  • Auton puoltaminen oikealle tai vasemmalle
  • Kun ajat suoraan eteenpäin ei rattisi ole keskipisteessä
  • Ratin värinä

Camber, aurauskulma & Caster

Kun teknikko tarkastaa renkaittesi ohjauskulman, hän kiinnittää huomiota kolmeen tekijään:

1. Camber-kulma

Tämä on joko sisäänpäin tai ulospäinkääntynyt kulmaus, kun renkaita katsotaan suoraan auton edestä. Liikaa sisäänpäin kääntymistä tai liikaa ulospäin kääntymistä, jotka tunnetaan myös negatiivisena ja positiivisena camber-kulmina, edellyttää nelipyöräsuuntausta. Akseliston kuluneet osat kuten laakerit tai pallonivelet saattavat usein edesauttaa tämän ongelman syntymistä.

2. Aurauskulmat

Toisin kuin camber-kulma, aurauskulma on se kulma, missä renkaat ovat sisään- tai ulospäin alhaalta tai ylhäältä päin katsottuna. Kuulostaako sekavalta? Sitten kannattaa nousta seisomaan ja katsoa omiin jalkoihin. Jos suuntaat varpaasi osoittamaan sisäänpäin toisiaan kohti, ne ovat auraavassa asennossa – lintuperspektiivistä. Näin myös renkaillasi. Jos taas varpaat suuntaavat ulospäin, kyseessä on haritus. Molemmat asennot vaativat renkaiden uudelleen suuntausta.

3. Caster-kulma

Auton caster-kulma vaikuttaa ohjauksen tasapainoon ja tasaisuuteen sekä kääntämiseen. Tarkalleen ottaen se on ohjausakselin kulma sivusta päin katsottuna. Mikäli auton caster-kulma on positiivinen, ohjausakseli kääntää kohti kuljettajaa, kun taas negatiivisella caster-kulmalla ohjausakseli kääntymislinja on auton etuosaan päin.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Mitä väliä renkaiden ohjauskulmalla on?

Väärä, sopimaton ohjauskulma vaikuttaa autoosi ja etenkin sen renkaisiin monella tapaa. Esimerkiksi renkaat kuluvat ennen aikojaan ja epätasaisesti. Tässä muutamia erityisiä tapauksia liittyen renkaiden kulumiseen väärän ohjauskulman vuoksi:

  • Vinoutunut kuluma

Renkaat ovat kuluneet vinoutuneesti kun joo renkaan sisä- tai ulkoreuna on kuluneempi kuin toinen, usein jopa aivan sileäksi. Tämä viittaa heikkoon aurauskulmaan.

  • Camber kuluma

Negatiivinen tai positiivinen camber-kulma, kumpikin epätoivottu tila, saattaa vaikuttaa tähän kulumiseen. Silloin renkaan keskiosa säästyy ja kuluu normaalisti, mutta sisä- tai ulko-osa on huomattavan kulunut.

Kulutuspinnan epätasainen kuluminen

Näin tapahtuu kulutuspinnan toisen puolen kuluessa eri tahtiin kierrossuunnan mukaisesti. Kun kuljetat kättäsi renkaan pinnalla, se saattaa näyttää ja tuntua jopa sahalaitaiselta sivulta päin. Usein tähän vaikuttaa myös se, että renkaita ei ole kierrätetty rotaatiossa kuten pitäisi.

Mikäli huomaat renkaissasi tällaista epätavallista kulumista, on aika kysyä neuvoa asiantuntijalta, joka voi tarkastaa renkaiden suuntauksen. Vaikka renkaiden eliniän pidentäminen itsessään on jo hyvä syy tarkastuttaa renkaiden asento tasaisin väliajoin, se vaikuttaa myös autosi suorituskykyyn. Jos autosi puoltaa johonkin suuntaan, on autossasi luultavasti teknikon apua kaipaava ongelma.

Renkaiden tasapainotus

Renkaiden tasapainotus ei viittaa renkaiden ohjauskulman säätöön vaan siihen, kuinka renkaissa oleva mahdollinen painon aiheuttama epätasapaino tulee korjata. Painon epätasapaino kompensoidaan usein samalla kun pyörän ohjauskulmat kohdistetaan uusiksi. Epätasapainoa esiintyy yleensä kahdessa eri muodossa: yksitasoisena staattisena tai kaksitasoisena dynaamisena.

Staattinen tasapaino tarkoittaa vain yhdellä tasolla tapahtuvaan liikkeeseen: pystysuoraan liikevoimaan, joka voi aiheuttaa tärinää. Dynaaminen epätasapaino viittaa taas yhtäaikaisesti kahdella tasolla vaikuttavaan epätasapainoon: sekä pystysuuntaiseen että sivuttaiseen liikkeeseen. Molemmat epätasapainon muodot vaativat tietynlaisen tasapainotuslaitteen apua jotta tilanne saadaan korjattua.

Kun teknikko aloittaa renkaittesi tasapainotuksen, hän varmistaa vanteiden sopivuuden ja säätää optimaalisen rengaspaineen. Sen jälkeen jokainen rengas käytetään tasapainotusta varten kehitetyssä laitteessa, joka pyörittää renkaita korkeilla nopeuksilla ja mittaa mahdollisia epätasaisuuksia. Kone kertoo teknikolle, millaisia painoja renkaan tasapainotus vaatii ja mihin ne tulisi sijoittaa.

Renkaiden tasapainotus on osa renkaiden ylläpitoa ja huoltoa, kuten myös ohjauskulman säätäminen. Näin ehkäistään turhaa kulumista. Renkaiden tasapainotus ja ohjauskulmat olisi hyvä tarkistaa aina 5000-10 000 uuden ajokilometrin jälkeen, ja pitää näin huoli renkaiden käyttöiästä ja suorituskyvystä.

 

Tilaa uutiskirjeemme

25. huhtikuuta 2019 9.58

Hei! Kiitos perusteellisesta artikkelista. Sain kommenttia, että autoni ohjauskulmat eivät välttämättä ole ihan mallillaan. En tiennyt edes mitä se tarkoittaa, mutta olen kyllä huomannut kummallista ratin värinää ajaessani. Tämä kyllä vahvistaa tuttavani epäilykset, ehkä käyn ammattilaisen pakeilla tarkistamassa tilanteen. https://www.sherifcars.fi/autohuollon-palvelut/autokorjaamo

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun