Mitä rengasmerkinnät tarkoittavat?

Renkaiden sivut ovat täynnä numeroita ja kirjaimia, mutta tiedätkö mitä nämä symbolit oikeastaan tarkoittavat?

Lakisääteiset tiedot

EU:n sisällä myytävät renkaat noudattavat EU-standardeja, jotka on asetettu ECE-R 30 säännöksessä. Tieliikenne ja kaikki autoiluun liittyvä on todella vahvasti säännösteltyä (StVZO, § 36). Tämä koskee tietenkin myös renkaita, joiden sivusta täytyy löytyä vaaditut tiedot. Isoimmalla on yleensä painettu valmistajan nimi sekä renkaan tyyppi. Mutta löydät renkaastasi myös muutakin informaatiota: käytämme nyt esimerkkinä rengasta, jonka alareunassa lukee 195/60 R 15 88 V – järjestys on aina sama, vain kirjaimet ja numerot muuttuvat renkaan ominaisuuksien myötä.

Renkaan mitat

195/60 R 15 88 V . Esimerkissämme kaksi ensimmäistä numeroa ennen kauttaviivaa kertovat renkaan koon. Tässä tapauksessa rengas on siis 195 millimetriä leveä, ja korkeuden ja leveyden suhde on 60 prosenttia. Mitä matalampi prosenttilukema, sitä matalampi renkaan sivu vastaavasti on.

Radial-ply eli vyörenkaat

195/60 R 15 88 V . R-kirjain 195/60 R 15 88 V viittaa renkaan rakenteeseen. Tässä tapauksessa R on lyhenne englanninkielisestä sanasta ”Radial”, joka saattaa myös olla printattu renkaaseen. 1980-luvulta alkaen lähes tulkoon kaikki henkilöautojen renkaat ovat olleet mallia ”radial”, eli suomeksi vyörenkaita. Vaikka suurella todennäköisyydellä renkaasi on mallia ”radiaalinen”, on merkintä säilytetty rengastiedoissa toistaiseksi. Vanhanaikaisia, diagonaalisia renkaita käytetään toki yhä joissain maatalouskoneissa, vintageautoissa tai moottoripyörissä. Tällaisia renkaita kuvataan D-kirjaimella.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Renkaan sisähalkaisija

195/60 R 15 88 V Kolmas numero esimerkkimallissamme 195/60 R 15 88 V viittaa yleensä vanteen kokoon, eli halkaisijaan tuumissa. Toiset valmistajat saattavat kuitenkin käyttää mittayksikkönä tuumien sijaan millimetrejä, mutta huomaat varmasti eron lukemissa. Tuumakoot vaihtelevat normaalisti 10 ja 20 välillä kun taas millimetreissä ilmoitettuna läpimitta on 315 ja 440 lukujen välillä.

Kantavuusindeksi

195/60 R 15 88 Voit luonnollisesti selvittää myös sen, mikä on renkaasi kestämä enimmäiskuorma. Kantavuusindeksi saatetaan toisinaan lyhentää englanninkielisen nimensä, Load Indexin, mukaan LI-kirjaimilla. Indeksi ei tarkoita kuitenkaan kilogrammoja vaan kyseessä on indeksi, jonka voit tarkistaa internetistä löytyvästä taulukosta. Nämä konversiot kertovat tarkemmin kantavuuden lukemien takana: esimerkiksi jos kantavuusindeksi on 88, on renkaan maksimikuorma 560 kg tarjotulla ilmanpaineella, joka yleensä on 2.5 baria. Auton ohjekirjassa on määritelty renkaiden kantavuusindeksi eikä sitä lukemaa saa alittaa. Mikäli kantavuusindeksiksi on ilmoitettu 88, tulee renkaiden olla vähintään kantavuusluokkaa 88. Erityisen suorituskykyisillä renkailla saattaa löytyä lisämerkintä RF tai XL, joka viittaa erityiseen kantokykyyn.

Nopeusluokka

195/60 R 15 88 V Viimeisenä löytyvä kirjain kertoo mikä on renkaan suorituskykyluokka, joka määrittelee turvallisen enimmäisnopeuden käytetylle renkaalle. Kukin kirjain vastaa tiettyä tuntinopeutta, esimerkiksi tässä tapauksessa V vastaa 240 km/h vauhtia. Yleensä merkinnät vaihtelevat M-kirjaimesta (130 km/h) aina Y-kirjaimeen (300 km/h). Myös tämä taulukko on saatavilla mm. internetistä.

DOT-merkinnät

Aiemmin kuvailtujen merkintöjen lisäksi jokaisesta renkaasta löytyy myös valmistajan oma ”koodi”, yleensä kahdentoista numeron sarja kirjaimineen. Viimeiset neljä numeroa ovat yleensä laatikossa ja ne muodostavat DOT-merkinnät (Department of Transportation - Yhdysvaltojen liikennevirasto on määritellyt kansainväliset standardit). Näistä numeroista voit lukea sen, milloin renkaasi on valmistettu. Siinä on merkittynä sekä valmistusviikko että -vuosi. Mikäli renkaat on valmistettu ennen vuotta 2000, on DOT-merkintä vain kolmenumeroinen.

Muita rekisterimerkintöjä

Mikäli renkaan pyörimissuunta on määritelty ennalta, löytyy renkaan sivusta myös merkintä "Rotation", (tai mahdollisesti "Direction" tai "Direction of rotation") sekä nuoli, joka näyttää pyörimissuunnan. ”Tubeless” merkintä viittaa renkaan rakenteeseen, joskin nykyään valtaosa renkaista on tätä mallia. Kulumisosoiten eli "TWI" (Tread Wear Indicator) helpottaa renkaan kulutuspinnan kulumisen arviointia. Mikäli renkaan kulutuspinta saavuttaa 1,6 millimetriä on kulutuspinta käynyt vaarallisen ohueksi ja viimeistään silloin kesärenkaat tulee vaihtaa uusiin. Tämä on kuitenkin lähes kaikkien ammattilaisten mielestä jo todella riskialtis lukema, ja yleensä vaihto kannattaisi suorittaa jo n. 3 mm:n kohdalla. ”M + S” kirjainyhdistelmä viittaa ”Mud and Snow”, eli mutaan ja lumeen. Suomen oloissa tämä merkintä ei kuitenkaan vielä riitä vaan talveksi valituilla renkailla tulee olla lumihiutale-symboli lupaamassa talviajoon sopivia ominaisuuksia. ”E” tai E-kirjain numeroyhdistelmän kera viittaa siihen, missä maassa on suoritettu Euroopan ECE Standardikoe. Run-flat renkaat, eli nuo renkaat joiden ei pitäisi edes puhjetessaan tyhjentyä täysin, on merkitty ROF tai SST kirjainyhdistelmillä, ja ne tulisi erityisesti korostaa renkaan sivussa. Mikäli renkaan sivussa on luku ”1”, kyseessä on erityisen hiljaiset renkaat jotka ovat saaneet erityismaininnan alhaisesta ajomelusta.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun