Mitä autonrenkaista ja niiden ostamisesta tulee tietää

Ammattiautoilijat tietävät, että renkaat ovat yksi auton tärkeimmistä osista. Toiset kuljettajat aliarvioivat niiden merkityksen, uskoen, että esimerkiksi moottori tai jarrut ovat suuremmassa roolissa. Hyvät renkaat pitävä huolta kaikkien matkustajien ja tietenkin myös kuskin turvallisuudesta. Renkaiden laatu määrittelee kaiken. Kun tie on märkä, liukas tai rutikuiva, korkealuokkaiset renkaat takaavat näissäkin oloissa hyvän hallinnan ja tehokkaan jarrutuksen. Yhtä tärkeää on valita renkaat, jotka sopivat asuinalueesi sääoloihin. Maissa, jossa talvet ovat leutoja, suositaan yleensä ympärivuotisia renkaita. Me Suomessa tiedämme, että talvirenkaat joko nastoilla tai kitkarenkaina ovat välttämättömät Pohjoisen talvissa.

Milloin on aika vaihtaa renkaat

Uusien renkaiden hankintaan on tietenkin monia syitä, mutta yleisin on varmasti renkaiden kuluminen. Virallinen raja on talvirenkailla 3 mm urasyvyys, kesärenkailla 1,6 mm. Renkaiden urien tärkein tehtävä on ohjata vesi pois renkaan alta ja pitää huoli siitä, että tuntuma tiehen säilyy kosteillakin pinnoilla. Renkaan kosketuspinta tiehen on todellisuudessa vain aikuisen kämmenen kokoinen, joten ilman kunnollisia uria rengas menettää otteensa tiestä hyvin helposti. Silloin jarrutusmatka pitenee ja käsiteltävyys heikkenee vaarallisesti.

Nykyaikaisiin renkaisiin on lisätty merkit, joista kulutuspinnan tilannetta voi seurata. Nämä merkinnät auttavat arvioimaan sen, koska rengas on syytä korvata uudella. Monet testaavat urasyvyyttä myös perinteisesti kolikolla mittaamalla. Tähän tarvitset kahden euron kolikon, jonka asetat renkaan pääuraan. Jos kolikon hopeanvärinen reunus jää esiin, on urasyvyys alle 4 mm. Vaikka laki salliikin silloin vielä renkailla ajamisen, suosittelevat autoilun ammattilaiset uutta rengassarjaa jo tässä vaiheessa, täyden ajomukavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi.

Useiden autojen ohjekirjat ja jopa jotkut mekaanikot määrittelevät keskimääräiseksi renkaiden eliniäksi viisi vuotta. Useimmiten renkaat ovat siinä vaiheessa jo hengenvaaralliset. Luonnollisesti renkaiden kulumiseen vaikuttaa moni tekijä, kuten kuljettajan ajotapa, hätäjarrutukset, mäkilähdöt sekä teiden kunto. Voit vain kuvitella, millaista jälkeä jo pelkkä arkiajo tekee renkaisiin viidessä vuodessa – haastavammista tilanteista puhumattakaan. Onneksi nykyään renkaiden iän voi arvioida, jopa käytetyistä renkaista. Uusimmista renkaista löytyy DOT-merkintä, aivan renkaan alareunasta vanteen läheltä. DOT-merkinnästä selviää renkaan valmistuspäivä, valmistaja ja muut perustiedot. Ensimmäiset kaksi numeroa kertovat yleensä valmistusviikon ja viimeiset kaksi valmistusvuoden. Esimerkiksi numerosarjan 3109 voi tulkita niin, että renkaat on valmistettu vuonna 2009, viikolla 31.

Jotta kaikki autollasi liikkuvat voisivat matkustaa turvallisin mielin, tarkista säännöllisesti renkaidesi kunto, ja vaihda ne uusiin tarvittaessa. Viimeistään kun renkaasi ovat olleet käytössä viiden vuoden ajan tai kulutuspinta on kadonnut alle vähimmäisrajan, on syytä ryhtyä toimiin.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Rengastyypit ja sääolot

Autoilijat tietävät, että oikeanlainen rengas voi muuttaa ajokokemuksen täydellisesti. Kesärenkaiden käyttäminen talvella ei ole vain vaarallista, vaan tuhoisaa myös renkaille. Kesärenkaat on valmistettu erilaisesta kumiseoksesta kuin talvirenkaat, joten ne reagoivat kylmään ilmaan täysin eri tavoin. Kumin osuus on korkeampi talvirenkaissa, jonka ansiosta talvirenkaat suoriutuvat hyvin kylmissäkin lämpötiloissa. Kesärenkaat taas ovat parhammillaan lämpimällä säällä. Ympärivuotiset renkaat ovat taas täydellinen vaihtoehto Keski-Eurooppaan ja muille leutojen talvien alueille. Onneksi Suomessa autoilijat ovat jo tottuneet vaihtamaan talvi- ja kesärenkaat sesonkien mukaan.

Mistä ostaa renkaat

Rengasmarkkinat ovat suuret, ja täynnä kilpailua. Asiakkailla on runsaasti valinnanvaraa. Alalla riittää luotettavia, tunnettuja rengastaloja jotka valmistavat huippulaadukkaita renkaita. Renkaat kuitenkin kannattaa aina ostaa verkosta. Verkkokaupat tarjoavat paremman valikoiman ja edullisemmat hinnat kuin perinteiset kivijalkaliikkeet. Voit löytää todella mahtavia tarjouksia nettikaupoista. Usein liikkeellä on alennuskoodeja, ”osta 3 ja saat neljännen ilmaiseksi” tai ”100€ alennusta kun ostat koko rengassarjan”-tyyppisiä tarjouksia. Kun suunnittelet uusien renkaiden budjettia, muistathan varata rahaa myös mahdolliseen asennukseen sekä tasapainotukseen. Myös toimituskuluja kannattaa vertailla, mikäli tilaat renkaasi ulkomailta.

Kuinka monta rengasta tarvitsen?

Vaikka etu - ja takarenkaiden kunto saattaa poiketa toisistaan, on aina parempi ostaa kaikki neljä rengasta kerralla. Tämä takaa sen, että renkaasi ovat täysin identtiset mallin, koon, kulutuspinnan ja tietenkin valmistuspaikan osalta. Monissa autoissa toki riittää, että vaihtaa kerrallaan etu- tai taka-akselin renkaat, mutta raskaille ajoneuvoille on usein välttämätöntä vaihtaa kaikki neljä rengasta kerralla. Erityisen tärkeää on kaikkien renkaiden uudistaminen kun kyse on nelivedoista, sillä näin pidät huolen vetojärjestelmän tasaisesta toiminnasta. Tämä ohjeistus pätee sekä kesä- että talvirenkaisiin. Varsinkin talvirenkaiden kohdalla ajettavuus ja auton reagointi ohjaukseen voi kärsiä, mikäli osalla renkaista on erilaiset pito-ominaisuudet keskenään.

Auton suorituskyvyn ylläpitäminen ja parantaminen vaatii hieman työtä. Auton perushuolto edellyttää paitsi vanhojen osien vaihtamisen uusiin ja öljyjen tarkastamisen tasaisin väliajoin, myös renkaat vaativat huomiota sekä säännöllisen vaihdon. Mikäli haluat pidentää renkaiden käyttöikää, suosittelemme panostamaan ensimmäiseksi oikeanlaiseen ajotapaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun