Leveät ja kapeat renkaat: Tässä ero

Leveät ja kapeat renkaat: Tässä ero

Leveä vaiko kapea rengas? Tämän kysymyksen kohdalla mielipiteet eroavat huimasti. Leveät renkaat voittavat aina visuaalisen kamppailun, mutta niiden hinta puraisee joka kerralla. Tässä yritämme täsmentää onko näiden kahden vaihtoehdon välillä oikeastaan eroja.

Mikä on leveä?

Golf I oli ensimmäinen, joka osti vuonna 1974 145x13 -renkaita – tänä päivänä sellaisia käytettäisiin korkeintaan vararenkaina. Vuosien saatossa tämä trendi – joka kerran oli puhtaasti vain tuunausilmiö - on suunnannut leveitä renkaita kohti ja kantautunut valmistajien luokse. Sillä välin vähintään 195 millimetrin leveys on ollut standardi uusille autoille kompaktiluokassa.

Miksi renkaat levenevät?

Sillä on teknisiä syitä muiden syiden lisäksi. Nykypäivän autot ovat keskimäärin painavampia ja nopeampia kuin 1970-luvun autot. Ylläpitääkseen vakautta ja päästäkseen käännösten ohi kohtuullisella vauhdilla, renkaiden oli vain muututtava leveämmiksi. Tämän lisäksi nykypäivän jarrulevyt ovat isompia – ne ovat kasvaneet yhdessä renkaiden leveyden kanssa. Tutkaillaanpa tarkemmin sekä kapeiden että leveiden renkaiden käyttöominaisuuksia.

Kitka

Yleisesti mitä leveämpi rengas, sitä enemmän pitoa sillä on. Tämä pitää paikkansa erityisesti kuivilla teillä ajettaessa, sillä loogisesti ajateltuna mitä enemmän kumilla on kosketuspintaa tien kanssa, sitä parempi kitka sillä on. Leveiden renkaiden matala kylkikorkeus varmistaa myös paremman vakauden erityisesti käännöksissä. Tiiviillä lumella ajettaessa leveät renkaat hyvällä suuntakontrollilla on hyväksi. Mudassa ja syvässä lumessa tosin leveät renkaat alkavat liukua nopeammin. Märillä teillä leveät renkaat ovat yleensä parempia mitä tulee kitkaan, mutta ei aina, mikä tuo meidät seuraavan asian ääreen.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Vesiliirto

Leveän kosketuspinnan takia rengas syrjäyttää paljon enemmän vettä märillä teillä. Tästä syystä leveät renkaat ovat myös paljon alttiimpia kellumaan. Siten vesiliirron riski on huomattavasti suurempi leveillä renkailla. Tähän on vain yksi ratkaisu: täysi huomio tiessä ja kevyt kaasujalka.

Jarrutusominaisuudet

Leveillä renkailla on todistettu olevan lyhyempi jarrutusmatka kuin kapeilla vastakappaleillaan. Tämä on totta myös talvella, mutta ei loskassa tai syvässä lumessa. Se pätee myös märillä teillä kunnes tapahtuu vesiliirto, mikä kuten kuvailtua, tapahtuu paljon helpommin kuin kapeilla renkailla ajettaessa.

Mukavuus ja melutaso

Leveillä renkailla on luonnollisesti leveä ajopinta, ja siten myös suurempi pyörimävastus. Siten ne tekevät pyöriessään enemmän ääntä kuin kapeat renkaat. Tehokkuus – polttoaine, kulutus ja hinta. Kuten olet jo huomannut, suurempi pyörimävastus (sekä suurempi ilmanvastus leveyden takia) johtavat suurempaan polttoaineen kulutukseen ja renkaan kulumiseen. Tämän lisäksi leveämmät renkaat ovat aina hintavampia kuin kapeat.

Ulkonäkö

Leveät renkaat kiinnittävät ekstrahuomiota, erityisesti tuunatuissa autoissa. Jo asennettuna tavalliseen jokamiehenautoon, leveä rengas näyttää yksinkertaisesti vahvalta, erityisesti metalliseosvanteiden kanssa.

Tulevaisuus

Suuntaus ei todennäköisesti tule muuttumaan kapeampia renkaita kohti, koska selkeästikään autot eivät tule hidastumaan tai omistajat kiinnittämään vähemmän huomiota autojensa ulkonäköön. Sähköisten autojen renkaat tulevat todennäköisesti ottamaan erilaisen suunnan. Nämä ovat ensisijaisesti suunniteltu kestämään suurimmat mahdolliset etäisyydet. Siten tämä trendi liikkuu kapeisiin kosketuspintoihin, keveyteen ja suuriin rengaskokoihin. Kaikki tämä tavoittelee pienintä mahdollista pyörimävastusta. Renkaat pysyvät pienissä autoissa myös melko kapeina, todennäköisesti siksi etteivät auton jo valmiiksi rajoitetut sisätilat pienenisi enempää, kun otetaan vielä huomioon suuret rengaskuopat. Koska rengasvalmistajat ovat tietoisia leveiden renkaiden tämänhetkisistä varjopuolista (pyörimävastus, vesiliirto), voi melko suurella varmuudella olettaa, että he tulevat työskentelemään ongelman ratkaisemiseksi ja että leveitä renkaita tullaan vielä parantamaan joillakin tavoin.

Mikä rengas on sitten paras?

Leveät renkaat voittavat suurimmaksi osaksi mitä tulee puhtaisiin käyttöominaisuuksiin. Maksamme ekstraa turvallisuudesta erityisesti kuivilla teillä, uhraamalla mukavuutta ja taloudellista hyötyä ja hyväksymällä suuremman vesiliirron mahdollisuuden. Mutta loppujen lopuksi päätös pysyy harkinnanvaraisena. Esimerkiksi niiden, jotka matkaavat paljon sateisilla tai alueilla joilla on todennäköisemmin lumisateita, on tietenkin parempi valita kapeammat renkaat.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun