Kottikärryn rengas, korjata vai korvata?

Tyhjentynyt, tai hitaasti tyhjäksi vuotava kottikärryn rengas on varsin turhauttava asia. Usein valitsemme helpomman ratkaisun kun emme ehdi tutkia mikä on ongelman pohjimmainen syy, ja saatamme tällöin turvautua kalliisiin vaihtoehtoihin kuten renkaan vaihtaminen, koko renkaan ja akseliston vaihto tai jopa hyvän kottikärryn hylkääminen. Kaatopaikat ja jäteasemat ovat täynnä poisheitettyjä kottikärryjä, jotka olisi saaneet pienellä renkaan korjauksella laitettua toimintakuntoon. Olemassaolevan renkaan korjaaminen tai uuden, korvaavan renkaan hankkiminen ovat edullisia tee-se-itse-ratkaisuja, joihin jokainen pystyy kotonaan.

Kottikärryn renkaan korjaamiseen tarvittavat työkalut

Oikeastaan kaikki, mitä tarkitset rikkinäisen renkaan irrottamiseen ja korjaamiseen on iso, tylppä ruuvimeisseli sekä käsipumppu. Tarvitset myös kiintoavaimen irrottaaksesi renkaan sekä asentaaksesi uuden renkaan kottikärryyn. Tämä tapahtuu helposti löysäämällä yhtä tai kahta haarukan sulkeista, jotka kannattelevat renkaan akselia. Mikäli sinulla on ns. tubeless-rengas ilman sisäkumia, jossa on kulutuspinnassa halkeama tai muu vaurio, tarvitset tulppaustyökalun tylpän ruuvimeisselin sijaan.

Kottikärryn renkaan korjaaminen tai korvaaminen

1. Kun olet saanut rikkinäisen kottikärrynrenkaan pois kottikärrystä, kannattaa silmäillä rengasta tarkkaan. Ensiksi tietenkin kannattaa tarkastaa rengas selkeiden reikien tai halkeamien varalta. Onko rengas kuinka kulunut, alkaako kumi halkeilla enemmänkin, onko kulutuspintaa jäljellä. Mikäli rengas alkaa jo hapertua ja siinä on selkeitä halkeamia, tai kulutuspinta on ohentunut niin ettei se tarjoa enää mitään pitoa, kannattaa miettiä olisiko uuden renkaan aika. Kottikärryn renkaat maksavat noin 10 ja 40 euron välillä, kotiintoimituksella, joten se on melko edullista verrattuna uuden kottikärryn arvoon, joka on noin 150 euroa. Mikäli kottikärry itsessään on hyvässä kunnossa, uusi rengas riittää tekemään siitä uudenveroisen.

2. Mikäli tubeless-renkaassa ei vuodon lähde ole selvitettävissä (kuten esimerkiksi selkeä reikä tai renkaan pintaan kiinnijäänyt esine), sinun täytyy täyttää rengas löytääksesi vuotokohdan. Mikäli rengas on täydellisen tyhjä eikä asetu helposti renkaan laipalle, voit kiristää rengasta narulla tai muulla köydenpätkällä ja saada näin renkaan takaisin vanteen päälle. Mikäli kuitenkin rengas on esimerkiksi taipunut, tarvitset luultavasti uuden renkaan, kun taas pienet lommot renkaassa eivät yleensä haittaa, varsinkaan uusimmissa sisäkumittomissa renkaissa. Yksi vaihtoehto on asentaa tubeless-renkaaseen sisäkumi, joka on edullisempi vaihtoehto kuin kokonaan uuden renkaan hankkiminen, mikäli kyse on vain lievästä vuodosta.
3. Mikäli renkaassa on sisäkumi, tulee rengas ensin poistaa vanteen päältä. Voit katsoa videosta mallia, kuinka tylppäpäisellä ruuvimeisselillä rengas on helppo irrottaa vanteesta. Kun osa kumista on irrotettu pyörästä, loput on helppo vääntää irti. Käännä rengas ympäri ja toista sama renkaan toiselle puolelle. Varo ettet nipistä sisärengasta laipan ja ruuvimeisselin väliin. Tubeless-renkaan voi usein korjata niinkin, että renkaan jättää paikalleen ja käyttää tulppaustyökalua. Sisärenkaaton rengas on loppujen lopuksi paljon yksinkertaisempi korjata, mutta se vaatii hieman erikoisvälineitä. Ohessa myös video siitä, miten paikata tubeless-rengas. Kun rengas on paikattu ja paikka tasoitettu, on rengas valmis asennettavaksi uudestaan kottikärryihin.

4. Kun sisärengas on saatu irti, se voidaan pumpata täyteen ja laittaa ämpäriin, joka on täynnä vettä. Näin vuotokohta on helppo paikantaa kuplien perusteella, vaikka vauriota olisi muuten vaikea erottaa silmällä. Reiän ympärillä oleva alue tulisi tasoittaa käyttämällä esimerkiksi hiekkapaperia, jotta paikka tarttuisi mahdollisimman hyvin paikoilleen. Peitä korjattava alue tarttuvalla kumiseoksella ja laita sitten paikka oikealle kohdalle. Mikäli sisärengasta ei voi korjata, mutta pyörä on muuten kunnossa, kannattaa miettiä sisärenkaan korvaamista uudella. Kottikärryn renkaisiin sopivat sisärenkaat maksavat yleensä alle 10 euroa, joten se on vain murto-osa uuden renkaan saati sitten kokonaan uuden kottikärryn hinnasta.

5. Kun sisärenkaan paikka on asettunut ja kuivunut täysin, on aika asentaa rengas takaisin paikoilleen, sisärenkaan kanssa. Aseta ensin tyhjä sisärengas renkaan päälle ja asettele toinen puoli kokonaan paikoilleen. Sisäkumillinen rengas täytyy tässä vaiheessa asetella niin, että venttiili osuu oikealle paikalle. Kun se on oikeassa asennossa, voi loputkin kumista asetella renkaalle.

6. Rengas, tai sisärengas, on tässä vaiheessa valmis täytettäväksi. Muistathan noudattaa renkaan sivuvallissa suositeltua rengaspainetta. Kiinnitä rengas tiukasti akseliin ja sinulla on uusi kottikärryn rengas paikoillaan.

Uuden renkaan ostaminen mikäli kottikärryn rengas ei ole enää korjattavissa

Mikäli lässähtänyt kottikärryn kumi tai sisärengas ovat liian huonossa kunnossa tai kuluneita tullakseen korjatuiksi, sitten kannattaa aloittaa Renkaat.com sivulta uuden renkaan etsintä. Sivulta löydät runsaasti edullisia kottikärryn renkaita. Huippuhintojen ja laajan valikoiman lisäksi voit tietty poimia mieleisen koon ja mallin, ja saat vararenkaan nopeasti ja helposti kotiin toimitettuna. 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun