EU rengasmerkinnät: mitä voit lukea tiedoista?

Euroopan Unioni on muuttanut kuluttajien asemaa paljon. Paitsi että jääkaapeista ja pesukoneista löytyy nykyään tarkat, EU:n määrittelemät tuotetiedot, myös rengasvalmistajilta on vaadittu 1.11.2012 alkaen enemmän tietoa tuotteista. Haluammekin kertoa hieman tarkemmin siitä, mitä kaikkea tietoa renkaastasi löydät nykyään.

Millä kriteereillä renkaat arvioidaan?

Päättäjät ovat asettaneet renkaille kolme keskeistä arviointiperustetta: polttoainetaloudellisuus, turvallisuusominaisuudet sekä ajomelun. Nämä samat ominaisuudet testataan sekä talvi- että kesärenkailta.

Polttoainetaloudellisuus

Tämä merkintä kertoo auton polttoainetaloudellisuudesta asteikolla A:sta (hyvä) G:hen (heikko). Luokka D puuttuu asteikolta. Ero A- ja G-luokan renkailla ajettaessa voi olla matkaa kohden jopa 7,5 prosenttia EU komission arvion mukaan, ja teollisuuden ajoneuvoilla jopa suurempi. Esimerkiksi samalla autolla bensan kulutus saattaa olla 100 kilometriä kohden 6,6 litraa A-luokan renkailla ja G-luokan renkailla nousta samalla matkalla 0,15 litraa.

Turvallisuusominaisuudet

Jälleen kerran turvallisuusominaisuuksia mitataan A ja G luokkien välillä, joista F edustaa heikointa jarrutusmatkaa; nämä turvallisuusominaisuudet ja jarrutusetäisyydet viittaavat nimenomaan märkäpitoon. Tässäkään taulukossa ei ole luokkaa D. A-luokan renkaalla voi, EU komission mukaan, olla jopa 18 metriä lyhyempi jarrutusmatka 80 kilometrin tuntinopeudella verrattuna heikompiin renkaisiin. Märillä teillä jarrutusmatka pitenee jopa 30 %.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Ohiajomelu

Melutasot on ilmaistu desibeleinä, ja tällä kertaa kategorioiden sijaan on käytetty symboleita ja numeroita. Kuvassa on käytetty kolmea ääniaaltoa kuvaavaa viivaa, ja mitä enemmän aaltoja, sitä kovempi ajomelu. EU on asettanut uudet rajat melulle, ja tällä hetkellä kolme aaltoa symboloi sitä, että rengas ylittää tulevan, hyväksytyn rajan. Kaksi aaltoa kuvaa sitä, että rengas on hyväksytyn melutason mukainen ja kolmas symboli, jossa on vain yksi tummennettu aalto, kertoo renkaasta joka on vähintään 3 db hiljaisempi kuin uusi standardiarvo. Luonnollisesti tietenkin renkaan todellinen ajomelu riippuu paitsi renkaista myös ajotavasta, auton kunnosta sekä ympäristötekijöistä.

Mitä EU:n rengasmerkinnät eivät ota huomioon?

Auton yleistä käsiteltävyyttä (jarrutus, tasaisuus jne.) kuivilla teillä, joita kuitenkin Euroopassa tiet usein ovat. EU merkinnät kattavat vain kolme kriteeriä ja niistä puuttuu kokonaan kuluminen, vesiliirron riski, renkaan käyttäytyminen talviajossa: kaikki tämä kuljettajan tulee selvittää muilla tavoin, esimerkiksi eri rengastesteihin tutustuen, Esimerkiksi BRV (Federal Trade Association of Tires and Craft Vulcanizer) sekä saksalainen WDK (Trade Association of the German Tire Industry) huomauttavat, että vaikka EU rengasmerkinnät tarjoavatkin tärkeää informaatiota, ne eivät kerro kaikkea renkaasta.

Mitä varten EU rengasmerkinnät ovat olemassa?

Tämä merkintä on Euroopan Unionin säännöksen EU / 1222/2009 mukainen, ja sen tavoite on ylläpitää ja lisätä tieturvallisuutta, edistää ympäristöystävällisten renkaiden kehitystä sekä teknologian hyödyntämistä renkaiden tuotesuunnittelussa. Tämä merkintä tukee erityisesti hiljaisia, luotettavia renkaita jotka ovat polttoainetehokkaita – tosin turvallisuuselementtinä toimii vain märkäpidon arviointi.

Mistä löydän nämä tiedot?

Rengasvalmistajilta vaaditaan renkaiden selkeää luokittelua ja merkintää. Tämä on rengastalojen, maahantuojien sekä jälleenmyyjien vastuulla. Tietojen tulee löytyä kaikesta markkinointimateriaalista sekä tietenkin verkkosivuilta. Sen lisäksi ne voidaan painaa renkaaseen. Myyjien tehtävä on varmistaa, että asiakkaat saavat kaikki oleelliset tiedot ennen ostopäätöksen tekoa ja näiden tietojen tulee olla saatavilla myös verkkokaupoissa, jolloin asiakas ei pääse näkemään renkaita luonnossa ennen ostoa. Myös autokauppiaiden tulee tarjota tämä tieto myymiensä autojen renkaista. Tiedot tulee antaa myös ostajan matkaan. Kuten tiedämme, EU on hyvin tarkka säännöksiensä noudattamisesta ja jopa merkintöjen esitteelle on määritelty tarkka koko.

Mille renkaille EU merkinnät pätevät?

Kun arviointikriteerit asetettiin marraskuun 1. vuonna 2012, tämä tuli koskemaan kaikkia niin henkilöautojen kuin raskas ajoneuvojen renkaita, jokaista rengasvalmistajaa 30.6.2012 alkaen. Poikkeuksena ovat moottoripyörien renkaat, mönkijöiden renkaat, vintagerenkaat (joiden vanteet ovat autoille, jotka on rekisteröity ennen 1.10.1990), T-tyypin vararenkaat joilla maksiminopeus on 80 km/h sekä renkaat, joiden vanteen halkaisija on alle 254 mm (10 tuumaa) tai suurempi kuin 635 mm (25 tuumaa), kilparenkaat sekä muut erikoisrenkaat.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun