7 asiaa mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin ajat ensimmäistä kertaa moottoritiellä

Suunnittele ja saa mukava ajokokemus

Ensimmäinen kerta ratin takana moottoritiellä jännittää monia. Itse asiassa moottoritiellä ajaminen voi pelottaa jopa kokeneempiakin kuskeja, sillä RAC:n suorittaman tutkimuksen mukaan Iso-Britanniassa jopa kahdeksan miljoonaa maan 38 miljoonasta ajokortin omistajasta kertoo, ettei aja ”juuri koskaan” moottoritiellä. Moottoritien vilkas autovirta useine kaistoineen hermostuttaa helposti kuljettajia, vaikka todellisuudessa tilastojen perusteella moottoritien voi todeta olevan turvallisin tietyyppi. Millä muulla tahansa väylällä vauhdikas liikenne, useasta eri suunnasta kulkevat autot ja vaihtelevat liikennesäännöt voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mutta moottoritiellä kaikki ajavat samaan suuntaan, samalla tahdilla. Ei yllättäviä käännöksiä tai liikenneympyröitä. Vaikka nopeus ja muun liikenteen määrä voi joskus tuntua huimaavalta, älä anna sen pelottaa!

Matkaan valmistautuminen

Unohda paniikki ja aloita matkasi hengittämällä syvään ja rauhoittumalla kunnolla ennen kuin suhahdat ensimmäistä kertaa moottoritielle. Kun tunnet tien, nopeusrajoituksen ja reitin, olet jo valmis liikkeelle. Koska tien päällä on liian myöhäistä alkaa tutkia karttaa eikä navigaattoreihin voi aina luottaa, kannattaa painaa muistiin poistumisliittymäsi numero. Näin ollen voit keskittyä ajamiseen sen sijaan, että joudut arvailemaan reittiäsi. Ylipäänsä kaikki matkasi kannalta oleellinen kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen liikkeellelähtöä. Huomio myös ns. sokeat pisteet ja luonnollisesti jätä kaikki keskittymistä häiritsevä kuten puhelin, eväät, lisälaitteet sivuun matkan ajaksi.

Älä lähde liikkeelle yksin

Kun lähdet ensimmäistä kertaa totuttelemaan moottoritiellä ajamiseen, ota mukaan kokenut kuljettaja. Häneltä saat vahvistusta mikäli usko loppuu kesken ajomatkan, ja usein toiset autoilijat mielellään auttavat sisäistämään tieliikennekulttuuria sekä ohjeistamaan esimerkiksi kaistanvaihdossa tai rampeilla sisään- ja ulosajossa.

Aja viisaasti

Kun saavut moottoritielle, kiihdytä vauhtia rauhassa saapuessasi rampilta muun liikenteen joukkoon. Aja tasaisesti ja pysyttele oikeanpuoleisella kaistalla kunnes olet sinut nopeuden kanssa. Mikäli alat epäröimään, saatat hämmentää ajotavallasi myös muita autoilijoita. Käytä vilkkua ja muita merkkejä vasta kun olet varma seuraavasta siirrostasi. Muistithan säätää ja puhdistaa peilit ennen kuin lähdit ajamaan? Peilit ovat oleellinen osa moottoritiellä liikkumista, sillä niiden kautta saat hyvän kokonaiskuvan liikenteen sujumisesta. Kun teet päätöksen siirtymisestä, pidä siitä kiinni. Valmistaudu moottoritieltä poistumiseen vaihtamalla hyvissä ajoin oikealle kaistalle.

Noudata liikennesääntöjä

Muiden autojen nopeutta voi olla vaikea arvioida, joten älä myöskään yli- tai aliarvioi omaa vauhtiasi. Kaahaamista kannattaa välttää. Kun vaihdat kaistaa, kannattaa pitää kiinni hyvästä muistisäännöstä: peili, vilkku, vaihto. Signaalien käyttö on erittäin tärkeää erityisesti moottoritiellä. Kannattaa myös vilkaista olan yli taakse ja varmistaa, ettei mitään ole jäänyt peilin sokean pisteen takia huomaamatta. Älä ikinä jää heittelehtimään kahden kaistan välille. Muistathan turvallisen etäisyyden edelläajavaan autoon, ja isommille ajoneuvoille kuten rekoille ja kuorma-autoille kannattaa suosiolla antaa tilaa: näillä kulkuneuvoilla on laajemmat ”sokeat pisteet” joten kunnioittava välimatka kannattaa säilyttää. Turvavälien merkitystä ei voi korostaa etenkin silloin, kun tienpinta on märkä tai jäinen. Kahden sekunnin sääntö toimii hyvin: valitse edestäsi kiinteä piste kuten lyhtypylväs tai mainoskyltti, ja kun edelläsi ajava auto on ohittanut tuon pisteen ala laskea. Sinun tulisi saavuttaa sama piste korkeintaan kahden sekunnin kohdalla. On hyvä varmistaa etukäteen poistumisliittymä, jotta osaat ajoissa ryhmittyä oikein. Muistathan, että turvallinen tiellä liikkuminen on jokaisen kuljettajan vastuulla.

Pidä taukoja

On ehdottoman tärkeää jättää ajaminen väliin jos olet todella väsynyt. Etenkin uupuneena on hyvin tärkeää pitää tasaisin väliajoin taukoja, sillä väsymys hidastaa reaktiokykyä ja tämä on yksi yleisimpiä syitä onnettomuuksiin. Sinun tulisi pitää noin 15 minuutin tauko vähintään kahden tunnin välein mikäli olet ajamassa pidempää matkaa. Koskaan ei ole huono hetki pysähtyä, syödä hieman, venytellä tai jopa ottaa pienet nokoset – ja jatkaa matkaa vasta kun tunnet ajokuntosi olevan ensiluokkainen. Taukoja voi hyödyntää myös auton huoltoon ja tarkastaa esimerkiksi tuulilasinpyyhkimien neste, öljyt tai vaikkapa rengaspaine.

Älä aja ylinopeutta

Useimmilla moottoriteillä nopeusrajoitus on 70 km/h, mutta tämä vaihtelee tiekohtaisesti. Siksi onkin tärkeää tarkkailla kylttejä ja kiinnittää huomiota mahdollisiin muutoksiin nopeusrajoituksissa. Monessa paikassa on nykyään myös digitaaliset rajoituskyltit, jotka reagoivat ajo-olosuhteiden muuttumiseen. Vältä nykivää ajotyyliä, kiihdyttämistä ja jarruttamista, koska se lisää paitsi vaaratilanteita, myös polttoaineen kulutusta. Mikäli näet mahdollisen onnettomuustilanteen, jossa apua on jo saatu, aja rauhallisesti ohi äläkä jää ihmettelemään. Seuraa tienviittoja ja kylttejä, ja pidä huoli että autossasi säilyy hyvä näkyvyys. Tähän vaikuttavat mm. ilmastointi auton sisällä sekä ikkunoiden puhtaus. Muista huomioida vastaantuleva liikenne valaistuksen käytössä. Mikäli sään takia näkyvyys on huono, laske suosiolla nopeutta. Se vähentää myös stressiä. Esimerkiksi rengasrikon sattuessa on tärkeää siirtyä mahdollisimman nopeasti sivuun, pois liikenteen jaloista. Tien reunalta on turvallisempaa soittaa apua. Tieliikennepalvelun sekä alueen korjaamoiden ja hinauspalveluiden numerot on hyvä ottaa ylös jo ennen lähtöä.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun