5 Yleistä virhettä ajaessa, joihin sinäkin syyllistyt

NHTSA:n mukaan on heikentynyt huomio syynä noin 10% kaikista hengenvaarallisista kolareista. Ja vaikka noudattaisit lakia, voit kuitenkin tehdä myös enemmän varmistaaksesi turvallisen ajon – yksikin väärä liike liikenteessä voi koitua kohtaloksi.

Tämä tieto sai minut ajattelemaan muitakin pieniä asioita, joihin emme kiinnitä huomiota, mutta joilla voi olla todella suuri merkitys turvalliselle liikkumiselle.

1. Hands free-puhelut autossa

Sillä ei oikeastaan ole väliä, onko sinulla kännykkä kädessä vai ei – ajat silti useamman tonnin painoista metallimöhkälettä yleisillä teillä. Niin moni asia voi mennä pieleen. Tutkimukset osoittavat, että puhelimeen puhuminen häiritsee kuljettajien keskittymiskykyä – ei se, että pitää puhelinta kädessä. Normaalit ihmiset pystyvät keskittymään vain neljään kohteeseen yhdellä kertaa.

Kun hallinnoit kaikkia ajamisen osa-alueita – ohjausta, jarruttamista, vaihteita, kiihdyttämistä ja hidastamista, radion avaamista jne – voi puhelimessa keskustelu sotkea tasapainon. Eikä kyse ole vain puhumisesta: keskustelun akana joudut myös kuuntelemaan, miettimään kuulemaasi, ja vastaamaan keskustelukumppanille. Tämä vie pois tärkeää keskittymiskykyä ajamiselta.

2. Seilaaminen

Yksi ajamisen peruskäskyjä on pysyä omalla kaistalla. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? Mutta ei se sitä ole.

Monet kuljettajat näkevät alitajuisesti tiessä olevat merkinnät ohjeistuksina, ei absoluuttisina määräyksinä, ja liukuvat rajojen yli kuin tarhaikäiset jotka värittävät värityskirjaa suuripiirteisesti. Faktaa kuitenkin on, että vuonna 2007 yhdysvaltalaisen National Highway Traffic Safety Administration-viraston mukaan USA:ssa 15 574 ihmistä kuoli kolareissa, joiden yksi keskeinen syy oli kuljettaja, joka ei pysynyt omalla kaistallaan. Samana vuonna 13 041 ihmistä kuoli onnettomuuksissa, joissa alkoholilla oli osuuta asiaan. Melko pelottavaa!

3. Liittymässä liikenteeseen siirtymisessä epäonnistuminen

Harvat asiat ärsyttävät niin paljon kuin urpot, jotka eivät päästä sinua liittymään moottoritielle sujuvasti kun tulet rampilta mukaan liikenteeseen. Mutta epäonnistunut sisäänajo on vieläkin ärsyttävämpää, ja itse asiassa vaarallisempaa. Liittymästä liikenteeseen liittymisen epäonnistuminen on yleisimpiä syitä yli 70-vuotiaiden kuljettajien auto-onnettomuuksiin. Nämä kuljettajat eivät ehkä yksinkertaisesti näe muuta liikennettä, tai sitten arvioivat väärin tilan ja ajan jota heillä on käytettävissään. Mutta tämä ei ole vain iäkkäiden kuskien ongelma – vuonna 2007 liittymässä tapahtuneet sisäänajo-onnettomuudet olivat viidentenä syynä kuolemaanjohtaviin auto-onnettomuuksiin.

4. Punaisia päin ajaminen

Tiesitkö, että 75% kolareista tapahtuu kaupungeissa? Arvaatko, mikä on niiden yleisin syy? Punaisia päin ajaminen. Joka vuosi punaisia päin ajaminen aiheuttaa noin 1000 kuolemaa ja lähes 90 000 vammaa pelkästään Yhdysvalloissa, ja yleisin perustelu tälle toiminnalle on kiire!

USA:ssa tilanne on mennyt niin pahaksi, että monessa osavaltiossa on asennettu kamerat kaikista aktiivismpiin risteyksiin. Toistaiseksi tulokset ovat olleet hyviä, sillä valvontakamerat ovat laskeneet onnettomuuksia jopa 10-40 prosenttia. Ilmeisesti ihmisiä pelottaa enemmän lompakkoon osuvat iskut kuin tien päällä tapahtuvat törmäykset.

5. Jatkuva jarruttelu

Tämä onkin vaikea. Itse asun Twin Peaksin lähellä San Franciscossa, ja kun ajan kaupungin keskustaan, on matka lähes pelkkää alamäkeä. Tämä mäki on niin jyrkkä, että en oikeastaan koko matkalla tarvitse kaasupoljinta. Mutta jarru...se onkin sitten toinen juttu. Tiedän, ettei koko matkaa pitäisi jarruttaa, mutta on lähes mahdotonta olla pitämättä jarrua pohjassa jatkuvasti. Joten, mitä kannattaisi tehdä? Oikeasti tässä vaiheessa pitäisi jarruttaa moottorilla, eli käyttää auton moottorin omaa vastusta vauhdin hidastamiseen. Tässä tapauksessa hyödynnetään vaihteita: kun ajat manuaalivaihteista autoa, valitse alhaisempi vaihde, eli kun nopeus vaatisi viitosvaihdetta, vaihda vaihteeksi nelonen. Automaattivaihteissa noudata samaa logiikkaa, eli vaikka olosuhteissa pitäisi ajaa D4:lla, valitse D3. Meidän kaikkien tulisi olla tarkkaavaisempia ajaessamme, eikö niin? 

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun