Painepisteet

Lähestyit auton rengaspainetta tieteenä tai taiteena, on olemassa muutamia sääntöjä, jotka kaikkien off-road harrastajien tulisi tietää – ja seurata.

Sillä ei ole merkitystä, millaisen 4x4 ajopelin omistat tai kuinka hienot off road-ominaisuudet autostasi löytyy, oli kyse sitten jousituksesta tai ajo-ohjauksesta, ajopinnan tunnistuksesta tai tasauspyörästön lukosta mikäli renkaat eivät tarjoa parasta suorituskykyä. Tämä koskee erityisesti pito-ominaisuuksia.

Renkaiden kuviopinnan suunnittelun lisäksi rengaspaineella on tärkeä rooli renkaiden pitämisessä. Mikäli epäonnistut renkaiden täyttämisessä täydellisesti juuri tätä tarkoitusta varten, saatat todennäköisesti paitsi heikentää auton 4x4 off road-pärjäämistä, myös lisätä riskiä joko renkaiden tai ympäristön vahingoittumiseen.

Kun renkaita hieman säädetään, suorituskyky yleensä kasvaa. Tämä liittyy siihen, että renkaan kulutuspintaa on hyvä pidentää, mutta renkaan leveyden ei ole tarvetta kasvaa. Emme siis halua pullistelevia sivuvalleja vaan venyttää kulutuspintaa. Kulutuspinta renkaan keskellä on sen vahvin osa ja korjattavissa vahingon sattuessa. Sen sijaan renkaan reunat ovat renkaan haavoittuvaisin ja herkin osa, eikä niitä juuri pysty paikkaamaan.

Ikävä kyllä renkaiden osalta on olemassa niin paljon vaihtoehtoja, että ei ole helppoa arvioida mikä rengaspaine on paras mihinkin tilanteeseen. Tähän vaikuttaa usein muutkin tekijät kuten auton kuorma (sisältäen auton oman painon), renkaiden koko (mitä isompi rengas, sitä täydempi sen on oltava) sekä renkaan rakenne. Myös muuttuvat tekijät ovat keskeisiä: päivän mittaan esimerkiksi tienpinnan lämpötila sekä kuumuus vaikuttavat optimaaliseen rengaspaineeseen.

Yleisesti ottaen, tienpinnoilla joissa on irtomateriaa (esimerkiksi lunta, mutaa tai hiekkaa) voi rengaspaine olla matalampi kuin kiinteillä pinnoilla (kuten kalliolla tai savimaalla). Taulukko oikealla antaa jonkinlaisen kuvan siitä, millainen rengaspaine sopii mihinkin maastoon. Mutta nämä kannattaa ottaa vain suuntaa-antavina ehdotuksina, sillä niissä ei ole otettu huomioon kaikkia muuttujia.

Loppujen lopuksi rengaspaineen säätö ei ole rakettitiedettä vaan taito, jonka oppii parhaiten harjoittelemalla ja toisinaan myös erehtymällä.

Vinkkejä rengaspaineen säätöön

• Valmistajan suosittelema rengaspaine on yleensä maantiekäyttöön. Kannattaa katsoa autosi bensatankin luukkuun tai oveen, tai ohjekirjaan, sillä sieltä löytyy yleensä suositukset rengaspaineisiin. Suurin osa autonvalmistajista suosittelee 4x4 autoille 2.2-2.4 baria.

• Varmista, että autostasi löytyy aina rengaspaineen mittari, raskaan sarjan kompressori sekä korjaussarja.

• Tyhjennä renkaita aina kun lähdet maastoon. Se on turvallista, mukavampaa sekä säästää tietenkin luontoa.

• Älä koskaan aliarvioi pienenkin muutoksen vaikutusta. Pienikin paineentyhjäys voi parantaa huomattavasti auton suoriutumista esimerkiksi soralla ja lisätä huomattavasti offroad ajomukavuutta, etenkin mäkisessä maastossa.

• Ajopinnasta riippumatta älä koskaan aja tyhjennetyillä renkailla korkeilla nopeuksilla. Tämä aiheuttaa nopean ylikuumenemisen renkaissa, korjaamatonta vahinkoa ja ennen pitkään koko renkaan hajoamisen.

• Älä koskaan tee jyrkkiä käännöksiä mikäli rengaspaine on laskettu alle 1.2 barin. Tämä aiheuttaa liikaa painetta renkaan sivuvalleihin ja voi saada ne poksahtamaan irti vanteista.

• Autosi 4x4 takarenkaat voivat olla hieman tyhjemmät (noin 0.2 baria) kuin eturenkaat, sillä ne eivät joudu koetukselle käännöksissä eikä näin ollen reunavalleihin kohdistu samaa painetta.

• Kun ajat terävien kivien yli, lopeta rengaspaineen lasku heti kun sivuvallit alkavat pullistua.

• Yleisohjeena voi sanoa, että älä koskaan laske rengaspainetta alle 0.8 barin mikäli ajat kivien yli HT (highway terrain) renkailla.

• Aja mieluummin terävien esteiden yli kuin yritä ahtautua niiden ohitse.

• Tarkkaile, mikäli tyhjennetyt renkaasi alkavat saada sinertävän sävyn – se tarkoittaa niiden olevan liian tyhjiä ja ylikuumenneita.

Renkaan rakenne

Se, miten rengas on rakennettu, vaikuttaa suuresti siihen kuinka se reagoi rengaspaineen muutoksiin. Toiset renkaat ovat valmistettu kestävästi kumiyhdistelmästä, joka suorastaan vaatii pienempää rengaspainea saadakseen saman venytetyn lopputuloksen. Sen lisäksi HT (highway terrain) renkaat vaativat vähemmän rengaspaineen laskua kuin taas AT (all-terrain) tai mutaisiin maastoihin tarkoitettu MT (mud-terrain) renkaat, joissa on kolminkertainen sivuvalli.

Tartu taskulaskimeen

Näitä lukuja käyttämällä saat jo hyvän käsityksen siitä, minkä verran rengaspainetta voi laskea, maastosta riippuen.

  • Piki: 0% paineenlasku (valmistajan suositus)
  • Sora: 10–15% paineenlasku
  • Mäkinen dirt ajorato:10–15% paineenlasku
  • Teräviä kiviä:10–15% paineenlasku
  • Tasaisia kiviä: 20–50% paineenlasku
  • Muta: 25% paineenlasku
  • Hiekka: 50–60% paineenlasku

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun