Näin vältät litteymiä

Näin vältät litteymiä

Jos ajoneuvo seisoo paikoillaan pitkiä aikoja, se voi vahingoittaa renkaita. Tämä juontaa litteymiin, mutta voit ehkäistä sen.

Näin litteymät ilmestyvät

Kun renkaat ovat samassa asennossa pitkään, auton paino osuu aina samalle kohdalle. Tämä prosessi vääristää renkaita. Sekä korkeat että matalat lämpötilat vaikuttavat kumin joustavuuteen ja ovat osana tässä vääristymisprosessissa. Mitä painavampi ajoneuvo, sitä suurempi paine renkaalla on. Karavaanirengas tietysti altistuu täysin erilaiselle kuormalle kuin moottoripolkupyörän renkaat. Voit nähdä litteymiä joissakin renkaissa – rengas ei vain ole pyöreä enää. Nämä litteymät ovat myös helposti huomattavissa ajon aikana. Se jymisee ja pomppii. Pitkäaikaisen auton paikallaanolon aiheuttamat muodostumat saattavat korjaantua itsestään ensimmäisen ajokilometrin jälkeen. Koko juttu ei tietenkään ole mitään hienovaraista renkaidenhuoltoa. Se rasittaa materiaalia ja altistaa renkaita uudelle vahingolle tai yhä uusille litteymille. Jos pomppuinen tuntuma jatkuu ajaessa, tarkoittaa se, että rengas on kärsinyt pysyvää vahinkoa tai on ilmestynyt epätasapainoa. Kummassakin tapauksessa rengas tulisi tuoda mekaanikolle arvioitavaksi ja korjattavaksi.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Ehkäisevät toimenpiteet

Jos tiedät, ettei ajoneuvosi tule olemaan liikkeellä pitkään aikaan, voit ehkäistä litteymien ilmaantumisen. Klassisten autojen, avoautojen ja moottoripyörien (jotka ovat useimmiten vain kesäkäyttöisiä), RV:n ja asuntovaunujen omistajien tulisi siten ajatella sitä jo etukäteen. Yksinkertaisin tapa on mahdollisesti irrottaa vanhat renkaat ajotauon ajaksi, jolloin litteymiltä voi välttyä täysin. On myös suositeltavaa hiukan lisätä renkaiden painetta ennen ajoneuvon pysäköintiä. Jos aika ei ole kortilla, voi pitää huolen, että rengas ja ajoneuvo ovat liikkeellä säännöllisesti. Jo pieni muutos asennossa riittää paineen siirtymiseen toiseen kohtaan rengasta. On tosin kaksiteräinen miekka nostaa auto tai moottoripyörä ilmaan. Yhdeltä kantilta sekä renkaat että iskunvaimennin saavat levätä, koska kontakti maahan puuttuu, mutta toisaalta, rattijousituksessa ilmaantuu vetoenergioita, ja tämä on autolle melko epänormaali taakka ja voi johtaa vahinkoon. Kulkuneuvoa nostaessa on tärkeää tehdä se tasaisella alustalla, muutoin tuet saattavat luiskahtaa pois. On myös olemassa monia asiakirjamuunnelmia renkaille. Ilmarengastyynyt on täytetty ilmalla. Ne asetetaan täyttämättöminä renkaiden eteen, sitten auto työnnetään sen päälle, ja tyynyt täytetään. On hyvä varmistaa ennen täyttöä, että tyynyn alla ei ole teräviä esineitä. Lisäpehmusteen käyttäminen saattaa olla tarpeellista. Tämän lisäksi ilmanpaine on tarkistettava aika ajoin ja korjattava tarvittaessa sillä välin kun auto on tyynyjen päällä, varsinkin kun tyyny on alttiina suuremmille lämpötilojen vaihtelulle. Muut rengastyynyt, joita myös kutsutaan rengassuojiksi tai rengaskengiksi, koostuvat vaahtomuovisekoitteesta. Niiden asennustapa on kaikissa tapauksissa sama. Pehmusteet auttavat varmistamaan, ettei renkaisiin tule litteymiä alla olevasta lastista riippumatta. Tällä tavalla ne eivät voi vääristyä. Pehmusteet ovat tosin melko hintavia. Tällaisen pehmusteen antama korkeusvastike on myös rajoitettu eri tavoin tuotteesta riippuen. Voi tapahtua niin, että rengas, jolla on korkea sivuseinä, voi siltikin painautua maahan riippumatta rengaspehmusteesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun