Vannekysymys: Alumiini vai teräs?

 Vannekysymys: Alumiini vai teräs?

 

Jokainen autonrengas on liitettävä vanteeseen. On kaksi yleistä vaihtoehtoa: alumiini/kevyt metalli tai teräsvanteet. Onko näillä todella eroa?

Paino

Mennäänpä suoraan asiaan. Paino on yleensä positiivinen asia kun on puhe metalliseosrenkaista. Tosin ilmaisu “metalliseosrenkaat ovat kevyemmät kuin teräsvanteet, joten ne parantavat ajokokemusta” on nykyään merkityksetön. Tietenkin alumiinin pääainesosa on kevytmetalli, ja siten se ei ole yhtä painava kuin teräs, joka koostuu pääasiassa raudasta. Kuitenkin nykyaikaisten teräsvanteiden seinäpaksuudet ovat kutistuneet teknologisten harppausten myötä niin paljon, että eroa painoissa tuskin huomaa. Erityisesti silloin, kun siisti alumiinivanne on yhdistetty suureen tai leveään renkaaseen, painokysymys ei enää päde. On tietysti olemassa poikkeuksia: tietyt erittäin kalliit metalliseosrenkaat magnesiumosilla (magnesiumvanteilla) ja hiilikuiduista tehdyillä hiilivanteilla ovat ultrakevyitä, mutta yksinkertaisesti liian kalliita yksityiskäyttöön. Näitä käytetään suurimmilta osin moottoriurheilussa.

Muut päätökseen vaikuttavat tekijät

Vakaus

Valssatusta teräksestä tehty teräsvanne on normivaruste erityisesti pienissä autoissa. Teräsvanteet tulevat yleensä kahdessa osassa ja koostuvat vanteesta itsestään sekä vannelevystä tai vannevinssistä. Osat on hitsattu yhteen niin, että kuumuus ja rasitus ei voi aiheuttaa vaurioita juonteisiin. Metalliseosrenkaat ovat usein valettu osaan ja sitten maalattu. Jos vanne koostuu kahdesta osasta (vannekuilu ja vannepohja), nämä on ruuvattu yhteen. Vanteeseen lisätään toista metallia, esimerkiksi rautaa vakauden lisäämiseksi niille, joiden mielestä alumiini on liian pehmeää. Perustellusti metalliseosrenkaat vaativat alumiinimetalliseosvanteita.

Rotevuus

Kuka tahansa, joka ajaa usein päällystämättömillä teillä, on fiksu käyttäessään teräsvanteita. Tämä materiaali on paljon rotevampaa kuin kevyt metalli. Tiesuola vahingoittaa vanteita vain visuaalisesti, ja teräksen rakenne ei muutu. Jos vanne iskeytyy rajusti reunakiveykseen, on se suhteellisen helppo korjata. Vaikka teräsvanteet ruostuvatkin, se vaikuttaa vain vanteen pintaan eikä ajokelpoisuuteen. Ruoste on helposti poistettavissa. Metalliseosrenkaat taas ovat paljon alttiimpia hiekan mudan ja tiesuolan aiheuttamille vaurioille. Esimerkiksi saman tien kun jokin hiukankin osuu materiaaliin, sen kirkkaaseen peitteeseen ilmestyy nopeasti pinnallisia naarmuja. Jos näihin naarmuihin päätyy mitään nestettä, vanne syöpyy ja muuttuu epävakaaksi. Syvä monttu saattaa koitua sellaisen vahingoittuneen metalliseosvanteen tuhoksi. Metalliseosvanteiden korjaus on jokseenkin monimutkaista, joskus mahdotontakin. Metalliseosfaneille vaihtoehtona: lisämaksusta on tarjolla erityisiä, rotevampia talvimetalliseosvanteita. Mutta nämä mallit eivät voi (vielä) kilpailla teräsrenkaiden vakauden kanssa tällä hetkellä.

Hinta

Teräksiset vanteet ovat halvempia kuin alumiiniset. Jos et halua jättää metalliseosrenkaita väliin, mutta rahaa ei ole paljoa käytettävissä, voit harkita käytettyjä vanteita. Kun ostat kierrätysrenkaita, varmista ettet osta vahingoittuneita sellaisia. Renkaat on myös tarkistettava pinnallisten naarmujen varalta. On mahdollista, että näitä löytyy käytetyissä alumiinivanteissa; se on melko yleistä. Niiden puuttuminen kielii pinnallisesta siistimisestä ja ehkä myös vaurioiden peittämisestä.

Uusi tai käytetty, alumiini tai teräs: Hintojen vertailu on sen arvoista

Ulkonäkö

Ulkonäön suhteen metalliseosvanteet näyttävät aina paremmilta. Lakatut, kiiltäväksi puunatut tai jopa mattapintaiseksi harjatut, joskus kromiosia sisältävät metalliseosvanteet ovat kieltämättä paljon nätimpiä. Useat värivaihtoehdot (hopea, moniväri, auton väri) voi todella saada auton omistajan sydämen sykkimään. Alumiinivanteet voivat päivittää jopa muutoin epäuskottavan perhekärryn ja antaa tuunatuille autoille ylimääräistä loistoa, kun taas vähemmän kauniita teräsvanteita voi parhaillaankin vain koristaa erilaisilla muovisilla pölykapselikuoseilla.

Yhteenveto

Valinta alumiini- ja teräsvanteen välillä on henkilökohtainen. Kummassakin mallissa on hyvät ja huonot puolensa; kunkin autoilijan on valittava omien prioriteettiensa mukaisesti. Halpa ja roteva vai kaunis ja hiukan kalliimpi? Jos haluat yhdistää kummatkin puolet, voit käyttää kesän ajan hyvän näköisiä alumiinivanteita ja vaihtaa talvella kestävämpiin teräsvanteisiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti