RUNFLAT TEKNOLOGIA: Haastattelu Timo Eisenin kanssa

RunFlat-teknologia, joka mahdollistaa renkailla ajamisen jopa silloin kun menetät rengaspaineen, on nousussa. Vaikka hetken näytti siltä, että näitä RTF-renkaita ei ehkä markkinoilla kaivattaisikaan, olemme iloksemme huomanneet niiden uuden tulemisen. Halusimme keskustella aiheesta Delticomin asiakkuuspäällikön sekä Renkaat.comin myyntipäällikön Timo Eisenin kanssa, sillä hän on oikea henkilö pohtimaan Run Flat-renkaiden hyviä ja huonoja puolia, sekä tietenkin näiden puhkeamattomien renkaiden hintaa, turvallisuutta, niiden valmistuksen tulevaisuutta ja tietenkin kaikkia autoilijoita kiinnostavana asiana sen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota jos haluat hankkia autoosi Flat Run/Run Flat-renkaat.

RENKAAT.COM: Hei Timo!

Timo Eisen: Terve, Tetiana!

RENKAAT.COM: Kaikki tietävät, että renkailla on iso rooli kun kyse on ajoturvallisuudesta. Viime vuosina rengasvalmistajat ovat selvästi panostaneet turvallisuusominaisuuksien parantamiseen. Yksi näistä ominaisuuksista on RunFlat-teknologia, jota kutsutaan myös ”Run on Flat”-teknologiaksi. Mitä ovat siis nämä Run Flat-renkaat ja kuinka tämä tekniikka käytännössä toimii?

Timo Eisen: RunFlat-renkaat ovat ajokelpoiset silloinkin, kun ilmanpaine renkaista katoaa esimerkiksi rengasrikon myötä. Tämä tietenkin tarkoittaa, että rajoitetun matkan ajan ja matalalla nopeudella. Run Flat-renkaissa on vahvistetut sivuvallit ja tämän erityisen rakenteen ansiosta renkaat pystyvät kantamaan auton kuorman jopa ilman ilmaa. Rengas on muotoiltu niin, ettei se löysty vanteen ympäriltä edes tällaisessa tilanteessa. Tämä itseään tukeva rakenne on siis Run Flat-renkaiden salaisuus. Tässä on oikeastaan tiivistettynä se, miten nämä Flat Run / Run Flat-renkaat toimivat.

RENKAAT.COM: Kuulostaa mielenkiintoiselta! Mistä tällaisen RunFlat-renkaan sitten tunnistaa?

Timo Eisen: Jokainen rengas on tietenkin asianmukaisesti merkitty. Renkaan reunasta löydät renkaan perustiedot eli rengasmerkinnät. joista käy ilmi renkaan koko, valmistaja, malli, DOT-merkintä sekä valmistajan muut mahdolliset lisätiedot. RunFlat-renkaila on myös oma erityismerkkinsä. Tämä taas riippuu hieman valmistajasta. Merkintänä voi olla esimerkiksi ROF, RFT, EMT, RCS, SS, ZP joka viittaa nollapaineeseen (Zero Pressure), tai DSST. Tai yksinkertaisesti ”RUNFLAT”. Oli koodi mikä tahansa, jos kyseessä on RunFlat-rengas, se on jollain tavalla merkitty renkaan reunaan.


 Timo Eisen

RENKAAT.COM: Kiitos! Entäpä kaupassa? Täytyykö silloinkin katsoa rengasta, että selviää onko se valmistettu RunFlat-teknologialla?

Timo Eisen: Ei, ei tietenkään. Mikäli olet etsimässä juuri tällaista rengasta, selviää se tietenkin renkaan sivusta. Nämä merkinnät on tietenkin kerrottu myös renkaan tiedoissa jos etsit sopivaa rengasta verkkokaupasta. Tietenkin myös meidän sivustollamme on erikseen mainittu, mikäli kyseessä on tällainen puhkeamaton rengas. Näet sivuiltamme kaikki merkinnät ja niiden vastaavudet. Voit jopa etsiä suoraan hakutoiminnalla rajaten renkaita tietyin ominaisuuksin, mikä tekee hyvin helpoksi sopivan renkaan löytämisen.

RENKAAT.COM: Mitä hyviä ja huonoja puolia RunFlat-renkailla mielestäsi on?

Timo Eisen: Tärkein, ja suurin etu on tietenkin turvallisuus, jonka puhkeamaton rengas tarjoaa. Vaikka ilmanpaine katoaisi renkaasta äkisti, on turvallista jatkaa matkaa. RunFlat-renkailla auton hallinta ja käsiteltävyys säilyvät hankalassakin paikassa. Usein perinteinen puhkeaminen kovassa vauhdissa keskellä kiireistä moottoritietä pelästyttää kokeneenkin kuljettajan, onhan kyseessä pahimmillaan hengenvaarallinen tilanne. Nyt tällaista paniikkia ei pääse syntymään tunnelissa, maantiellä – ei missään. Ja onhan se tietenkin myös mukavuuskysymys, ettet joudu ryhtymään renkaanvaihtoon pahimmillaan kylmässä ja pimeässä, vaan voit ajaa korjaamolle ja antaa ammattilaisten hoitaa asian. Säästät myös rahaa, kun et joudu soittamaan apua tien päälle tai hinauttamaan autoa. Et joudu kuljettamaan mukana myöskään vararengasta. Tämä taas voi vähentää polttoainekulutusta useilla kymmenillä litroilla. Säästät siis samalla paitsi tilaa, myös rahaa ja ympäristöä. Mutta onhan näillä renkailla myös huonot puolensa, kuten joidenkin mielestä niiden korkea hinta. Run Flat-renkaat ovat yleensä arvokkaampia kuin tavalliset renkaat. Ne myös teknologiansa vuoksi painavat hieman enemmän kuin perinteiset renkaat. Tämä taas saattaa vastaavasti lisätä polttoainekulutusta. Tällä hetkellä kuitenkin RunFlat-renkaat ovat polttoainetaloudellisuuden suhteen suunnilleen samalla viivalla perinteisten renkaiden kanssa.

RENKAAT.COM: Mahtavaa, kiitos tiedosta. On siis selvää, että keskeinen hyöty on se, että säilytät vahingon tapahtuessa yhä liikkumiskyvyn. Kuinka pitkälle ja millä nopeudella puhkeamattomalla renkaalla uskaltaa ajaa, jos ilmanpaine lähtee?

Timo Eisen: Etäisyys ja nopeus ovat tietenkin rajalliset kun ajetaan rikkoutuneella renkaalla, jossa ei ole painetta. Tunnetut, luotettavat valmistajat määrittelevät nopeuden puhjenneelle renkaalle n. 80 kilometrin tuntinopeuteen, ja renkaalla pystyy tuossa tapauksessa ajamaan noin 80 kilometrin matkan. Pidempiä matkoja tai korkeampia nopeuksia ei suositella. Mikäli autossa on RunFlat-renkaat ensiasennusrenkaina, löytyvät tarkemmat tiedot ajomatkasta sekä nopeudesta manuaalista.

RENKAAT.COM: Onko RunFlat-renkaissa niinsanottua Fuel Saving-teknologiaa, eli ovatko ne polttoainetaloudelliset?

Timo Eisen: Valisemalla RunFlat-renkaat säästää luonnollisesti vararenkaan verran painoa, joka toki näkyy bensankulutuksessa. Toisaalta RunFlat-renkaat ovat hieman raskaampia kuin normaalit renkaat, mutta tilanne luultavasti muuttuu kehityksen myötä. Nämä matalamman vierintävastuksen, polttoainetta säästävät renkaat eivät välttämättä ole suuresti tehokkaampia kuin Run Flat-renkaat, ja luultavasti pian nämä ominaisuudet saadaan yhdistettyä samaan renkaaseen.

RENKAAT.COM: Mitkä rengasmerkit hyödyntävät Run-Flat-teknologiaa?

Timo Eisen: Markkinoilla on todella laaja valikoima eri rengasvalmistajien tuotteita, todella monessa eri hintaluokassa. Näihin valmistajiin kuuluvat mm. Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Pirelli, sekä Falcons, Nokian, Kumho, Hankook, Nexen, Yokohama ja moni muu. Valikoima on todella laaja niin merkin kuin koonkin suhteen.

RENKAAT.COM: Riippuuko renkaan hinta aina merkistä?

Timo Eisen: Mitä hinnoitteluun tulee, täytyy todeta että Run Flat-renkaat ovat kalliimpia kuin perusrenkaat koska niissä on erityinen muotoilu sekä niiden valmistukseen on käytetty todella kehittynyttä teknologiaa. Hinnoittelu seuraa yleensä samoja sääntöjä kuin muidenkin renkaiden osalta eli kyllä, Michelinin renkaat ovat varmasti kalliimmat kuin Hankookin renkaat.

RENKAAT.COM: Ymmärrän. Voiko RunFlat-renkaita asentaa kaikkiin ajoneuvoihin?

Timo Eisen: Lähtökohtaisesti RunFlat-renkaita suositellaan niihin autoihin, joissa on Run Flat-renkaat jo tehtaalta lähtiessä. Näissä kulkuneuvoissa renkaan erityinen rakenne on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa ja esimerkiksi rengaspainetta on mahdollista seurata automaattisesti. On erittäin tärkeää, että kuljettaja havaitsee mikäli rengaspaine laskee radikaalisti tai katoaa kokonaan. Tämän vuoksi paineseuranta on pakollista. Näin ollen RunFlat-renkaita suositellaan lähinnä tällaisiin autoihin tai kulkuneuvoihin, joita voi varustella paineen seurannalla myöhemmin.

RENKAAT.COM: Voiko Run Flat-renkaita ajaa ns. normaalilla vanteella?

Timo Eisen: Kyllä, sekin on mahdollista. Silloin on kuitenkin olemassa riski, että Run Flat-rengas irtoaa vanteesta paineiden hävitessä. Tämä voi tapahtua jossain äärimmäisessä tilanteessa, mikäli esimerkiksi osut terävään kulmaan tai teet todella tiukan äkillisen liikkeen paineiden laskettua. Sen takia kannattaa suosia ns. Extended Hump-vanteita, joiden tekninen nimi on EH2 tai EH2+ vanteet. Näillä vanteilla on ainutlaatuinen muoto, joka tarjoaa tasapainoa ja turvallisuutta, ja estää luonnollisesti Run Flat-renkaan irtoamisen. Tällaiset vanteet eivät kuitenkaan ole välttämättömät, eli ei ole pakollista että Run Flat-renkaiden parina on Run Flat-vanteet.

RENKAAT.COM: BMW on ollut todellinen pioneeri mitä tulee RunFlat-teknologiaan ja uusien rengasstandardien luomiseen. Monet heidän autoistaan hyödyntävät tätä teknologiaa heti ensiasennuksesta alkaen. Ovat RunFlat-renkaat pakolliset BMW:n autoissa?

Timo Eisen: Vaikka BMW on edelläkävijä RunFlat-teknologian kanssa, ei tämä ominaisuus ole pakollinen auton renkaille. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei useimmissa malleissa ole enää korjaussarjaa tai vararengasta automaattisesti mukana. Mikäli siis auto on suunniteltu ajettavaksi RunFlat-renkailla ja päätät vaihtaa tavanomaisiin renkaisiin, kannattaa pohtia miten liikut jos rengas puhkeaa. Kannattaa siis kiinnittää huomiota auton varusteluun ja pitää huoli siitä, ettet lähte ajamaan ilman että voit jollain tavalla jatkaa matkaa rengasrikon sattuessa.

RENKAAT.COM: Mielenkiintoista, kiitos tästä. Sitten muutama kysymys renkaiden asennuksesta. Missä RunFlat-renkaat voi vaihtaa, tai voiko sen tehdä jopa itse?

Timo Eisen: Vain asiantuntevien asennuskumppaneiden tulisi suorittaa Run Flat-renkaiden vaihto. Kannattaa ehdottomasti kääntyä asiantuntijoiden puoleen, sillä aivan joka liikkeessä ei välttämättä osata käsitellä Run Flat-renkaita. Meillä on runsaasti tietoa valtuutetuista, luotettavasti pajoista ja löydät näiden asennuspaikkojen yhteystiedot esimerkiksi www.renkaat.com -sivuston kautta. Emme voi suositella renkaiden vaihtamista omatoimisesti, sillä nämä renkaat vaativat todella paljon huolellisuutta ja ne vahingoittuvat helposti, lisäten siten onnettomuusriskiä.

RENKAAT.COM: Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon kun hankin RunFlat-renkaat? Suosittelet asiantuntevia myyjiä?

Timo Eisen: Kyllä, Run Flat-renkaiden käsittely sekä asennus pitäisi aina tapahtua juuri siihen koulutetun henkilökunnan puolesta – sen ei tietenkään tarvitse olla kallista tai monimutkaista. Väärä käsittely voi vaurioittaa rengasta niin, että väärissä olosuhteissa rengas kuormittuu liikaa tai jopa kuumenee. Siksi kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen kun tahdot autoosi Run Flat-renkaat, oli kyseessä sitten ensimmäinen kerta tai uusi vaihto.

RENKAAT.COM: Hyvä tietää. Paljon kiitoksia. Voiko puhjenneen Run-Flat renkaan korjata tai paikata?

Timo Eisen: Olipa kiinnostava kysymys. Puhjenneen renkaan korjausta ei suositella, monet valmistajat suorastaan kieltävät sen. Eli mikäli renkaaseen tulee vaurio, se puhkeaa tai vahingoittuu muulla tavalla, se pitää korvata, ei korjata. Tämä johtuu myös renkaan erikoisesta rakenteesta: mikäli tukea antava sivuvalli vaurioituu, sitä ei välttämättä näe ulkoa päin.

RENKAAT.COM: Entäpä RunFlat-teknologia sekä TPMS?

Timo Eisen: TPMS, eli ”Tire pressure monitoring system”, viittaa rengaspaineiden valvontajärjestelmään. RunFlat-renkaasta ei rengaspaineen laskua välttämättä huomaa samalla tavalla kuin perinteisestä renkaasta. Jos esimerkiksi ajat rauhallisssa kaupunkiajossa painetta menettäneellä RunFlat-renkaalla, et ehkä huomaa eroa ollenkaan. Tämä voi olla vaarallista, sillä kuljettaja ei tiedä noudattaa rengasvalmistajan nopeusrajoituksia. Tämän takia RunFlat-renkaat edellyttävät toimivaa seurantajärjestelmää, joka onneksi kuuluu kaikkiin niihin ajoneuvoihin, joilla on jo tehdasasetuksena RunFlat-renkaat.

RENKAAT.COM: Kiitos, siinä kaikki. Paljon kiitoksia avustasi!

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun