Renkaiden asentaminen sekä tasapainotus

Suosit varmasti ammattilaisen palveluita aina, kun saat uuden rengassarjan joka vaatii asennusta sekä tasapainotusta – paitsi mikäli satut itse olemaan asiantuntija ja omistat oikeat välineet tähän tehtävään.

Mitä “asennus” ja “tasapainotus” tarkoittavat?

Asentaminen lienee se termi, joka ei juuri kaipaa avaamista – sillä viitataan siihen, että renkaat kiinnitetään autoon eli asennetaan ajoneuvon akseleihin.

Tasapainottaminen on sen sijaan hieman monimutkaisempi juttu. Sanotaan, että renkaat ovat tasapainossa jos niiden vetovoiman keskipiste on identtinen kiertosuuntaan nähden – toisin sanoen, renkaan massa ja itse pyörä ovat tasaisesti jakautuneet akselille, eli renkaisiin ei synny ylimääräistä värinää niiden pyöriessä. Helppo tapa ymmärtää tämä ajatus on ajatella pesukonettasi kun se linkoaa. Mikäli kaikki vaatteet ovat tasaisesti jakautuneet ympäri pesukoneesi rumpua, ei hätää. Mutta kun koneessa vallitsee epätasapaino, on tilanne aivan toinen – etäk todellakaan halua tämän tapahtuvan sinun renkaillesi!

Miten tasapainotus sitten toimii?

Pyörimiskierrosten tasapainotus

Asentajasi käyttää erityisiä laitteita selvittääkseen, onko renkaissasi raskaita kohtia jotka voisivat aiheuttaa tärinää niiden pyöriessä. Yksi kerrallaan renkaat laitetaan tasapainotuslaitteeseen ja ne käyvät läpi erilaisia testejä. Kone osaa tunnistaa renkaan, joka ei ole tasapainossa, ja sen jälkeen teknikko korjaa virheet kiinnittämällä pieniä painoja vanteeseen juuri oikeisiin paikkoihin tasatakseen painon jakautumisen.

Voimien tasapainotus

Kun pyörimiskierroksia tasapainotetaan, pyöritetään rengasta ilmassa jotta mahdolliset epätasapainossa olevat kohdat paljastuisivat. Kun lähdetään tutkimaan sitä, mitkä voimat vaikuttavat renkaiden tasapainoon tiellä, käytetään apuna raskasta rullaa. Tällä erityisellä työvälineellä teknikko selvittää renkaan muodon: onko se täydellisen pyöreä. Tällä keinolla löydetään ne epätasapainon kohdat, jotka eivät ole aiemmassa kokeessa näkyneet.

Leveys: Korkeus: Läpimitta:
Renkaan nopeusindeksi:

Kuinka epätasaiset renkaat tarjoavat epämukavaa kyytiä?

Mikäli renkaasi eivät ole tasapainossa, saattaa se vaikuttaa moneen asiaan, kuten esimerkiksi ajomukavuuteen. Mikäli autossasi esiintyy epämiellyttävää tärinää kun tuntinopeus ylittää 60 km/h ja pahenee vauhdin kasvaessa, on hyvin mahdollista, että syy löytyy epätasapainossa olevasta renkaasta.

Useimmat meistä huomaavat herkästi värinän ajaessaan, toiset ärsyyntyvät jopa pienestä tuntumasta. Eikä se kuitenkaan ole ainoa syy puuttua asiaan. Jatkuva tärinä kuluttaa renkaita sekä auton rakenteita, jousitusta ja muita ajomukavuuteen vaikuttavia tekijöitä.

Tärinää esiintyy myös silloin, mikäli rengas ei ole täydellisen pyöreä. Mikäli rengas ei ole täydellisen pyöreä, kaikki kohoumat korostuvat. Renkaan asennuksessa on hyvä varmistaa se, että renkaan rakenne on hyvä ja tasainen.

Lisää tasapainoa elämääsi

Mikäli olet ostamassa uusia renkaita, tai haluat muuten vain varmistaa että renkaasi ovat tasapainossa, autamme sinua mielellämme löytämään uuden asennuskumppanin asuinalueeltasi.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun