Ottaen huomioon miten merkittävä rooli renkailla on tieturvallisuudessa, liittyy renkaisiin todella paljon sitkeästi istuvia väärinkäsityksiä. Jos haluat varmistaa sen, ettet sekoita renkaisiin liittyviä faktoja fiktioon, jatka lukemista! Nyt käymme läpi muutamia tavallisia uskomuksia, joita autoilijoilla on renkaista.
1. Rengaspainetta tarkkailevat järjestelmät automaattisesti myös korjaavat paineet
Kaikissa uusissa, vuoden 2014 jälkeen valmistetuissa autoissa on TPMS-järjestelmä, joka tarkkailee auton rengaspaineita. Nämä hyödylliset anturit seuraavat rengaspaineita ilmatäytteisten renkaiden sisällä, ja voivat parhaimmillaan ehkäistä onnettomuuksia varoittamalla ajoissa liian matalista rengaspaineista. Lisätieto rengaspaineista myös auttaa kuljettajia vähentämään polttoaineen kulutusta, pienentämään päästöjä, säästämään renkaiden kulutuspintoja sekä varmistamaan sen, että auton suorituskyky on parhaimmillaan.
Nämä ilmanpainetunnistimet ovat yhteydessä auton keskusyksikköön ja ne havaitsevat heti, kun renkaiden paine laskee niin alas, että se voi aiheuttaa vaaratilanteen. Tällöin kuljettaja näkee varoituksen ohjauspaneelissa. Mutta toisin kuin monet kuvittelevat, tämä sama järjestelmä ei voi korjata rengaspaineita – se on yhä kuljettajan tehtävä. TPMS-systeemin tehtävä on vain pitää huoli siitä, että autoilija on tietoinen laskeneista rengaspaineista. Sen jälkeen renkaiden huolto on kuljettajan vastuulla.
Eli, löytyi autostasi TPMS renkaiden paineenvalvontajärjestelmä tai ei, sinun täytyy täyttyy renkaat vanhanaikaiseen tapaan manuaalisesti. Yleinen suositus onkin, että tämä tarkastus tehtäisiin tasaisin väliajoin, mielellään muutaman kerran kuussa, kunnollisilla työvälineillä. Ja juuri silloin, kun renkaat ovat mahdollisimman kylmät (eli autosi on ollut pysäköitynä ainakin muutaman tunnin).
2. Uudet renkaat tulisi aina sijoittaa eteen
Mikäli olet ostanut autoosi vain kaksi uutta rengasta, olet ehkä ajatellut laittaa ne etuakselille. Näin olemme mekin kuulleet kerrottavan. Tämä ei kuitenkaan ole oikeasti suositeltavaa. Jollei autosi ohjekirja nimenomaan suosittele laittamaan uutta rengasparia eteen, kannattaa uudet, korkealaatuisemmat renkaat asentaa taka-akselille. Tämä ohje pätee riippumatta siitä, onko autosi etu- vai takavetoinen.
Uusien renkaiden laittaminen taakse yleensä edesauttaa “aliohjautuvuutta”, joka tarkoittaa sitä että tietyissä olosuhteissa (esimerkiksi jäällä tai rankkasateessa) autosi voi jatkaa etenemistä suoraan vaikka kääntäisitkin rattia. Mikäli asennat uudet renkaat eteen, se johtaa helposti “yliohjautuvuuteen”, mikä pahimmillaan tarkoittaa että auton takaosa lähtee luisuun ja päädyt tekemään piruetteja.
Sen lisäksi uudet renkaat kannattaa asentaa taakse, koska takarenkaat säästyvät usein suuremmilta iskuilta ja muilta vaurioilta. Auton käsiteltävyyden kannalta takarenkaiden kunnolla on enemmän merkitystä kuin etuakselin renkailla.
Mikäli olet hankkimassa uusia renkaita etkä ole varma siitä, sopivatko ne autoosi, on hyvä käydä tarkistamassa ammattilaisilta.
3. “Maksimipaine” numeron ylittäminen johtaa renkaiden räjähtämiseen
Olet ehkä huomannut renkaasi sivulla “max press”, eli renkaan enimmäispaineeseen viittaavan numeron. Monet luulevat, että tämä numero tarkoittaa sitä pistettä, jonka ylittämisen jälkeen rengas saattaa poksahtaa. Mutta todellisuudessa kyse ei ole siitä. Tämä maksimipaine viittaa siihen paineeseen, joka renkaassa tulisi olla kun autossa on täysi kuorma – toisin sanoen siis se optimaalinen rengaspaine auton enimmäiskuorman kantamiseen.
Älä siis pelkää, että rengas puhkeaisi mikäli täytät sitä vahingossa yli tuon enimmäispaineen. Nykyaikaiset renkaat ovat suunniteltu erittäin kestäviksi eivätkä ne vahingoitu, vaikka maksimipainepiste ohitettaisiin reippaastikin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että autosi renkaita voisi täyttää aivan miten sattuu. Liian täysinä ne ovat herkempiä kulumaan keskinauhan kohdalta, sekä kovin ätysillä renkailla esimerkiksi kuopat tiessä voivat olla kohtalokkaita.
Tärkeintä on siis se, että kun täytät renkaita ja säädät ilmanpaineita, pidät mielessä juuri oman renkaasi ohjeistuksen. Tähän vaikuttaa toki myös se, kuinka raskas kuorma autossa on, mutta ohjekirjaan on hyvä tutustua ja noudattaa sen neuvoja.
4.Renkaat, joita ei käytetä, eivät kulu
On toki totta, että suurimmat vauriot renkaissa syntyvät usein kulutuksessa tien päällä. Mitä enemmän kilometrejä renkailla on takana, sitä varmemmin ne paitsi kuluvat, saavat myös osumaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi seisotetussa autossa renkaat eivät lainkaan kuluisi. Monet tekijät vaikuttavat renkaiden kuntoon – myös silloin, kun ne ovat varastoituina. Mikäli renkaat esimerkiksi altistuvat kuumuudelle, kylmyydelle, auringonvalolle, kosteudelle tai jäälle, ne ikääntyvä varmasti.
On muutamia asioita, joita voit sinä tehdä renkaiden hyväksi silloin, kun ne eivät ole käytössä. Suosittelemme mm. renkaiden säilyttämistä viileässä, kuivassa ympäristössä kuten autotallissa. Mikäli autosi on ollut pitkiä aikoja pysäköitynä esimerkiksi talvikauden takia, voi olla, ettei renkaiden täyttäminen auta vaan renkaat on korvattava uudella rengassarjalla. Ennen käyttöönottoa renkaat tulisi aina käydä läpi tarkkaan varmistaen, ettei niissä ole esimerkiksi halkeamia.
Mikäli et ole aivan varma siitä, ovatko renkaasi enää turvalliset ajamiseen, vie ne asiantuntijan tarkastettavaksi. Tämä on erityisen tärkeää mikäli tiedossa on pitkiä ajomatkoja.
Kun tunnet renkaat ja niiden huollon hyvin, pidät varmasti huolta omasta ja muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Ja myös itse ajaminen on mukavampaa! Mikäli etsit uusia renkaita, me autamme mielellämme. Tutustu valikoimaan kotisivuillamme ja kun olet löytänyt sopivan rengassarjan, järjestä yksinkertaisella yhteydenotolla sovitus.