11 vinkkiä polttoainetaloudelliseen ajamiseen

Kulki autosi sitten bensalla tai dieselillä, polttoaine ei ole halpaa. Haluammekin antaa 11 neuvoa siihen, miten säästää polttoainetta samalla kun ajat.

Aja harkiten

Onko aivan välttämätöntä hypätä rattiin juuri tämän matkan takia? Mikäli ajat alle viiden kilometrin matkan, ei auto ehdi lämmetä kunnolla. Näin myös bensaa kuluu enemmän. Bensankulutuksen kannalta optimaalisinta olisi ajaa niin, että auto ehtii lämmetä kunnolla – ei siis lyhyitä ajoja kylmällä moottorilla. Lyhyillä matkoilla kannattaakin suosia kävelyä, pyöräilyä tai vaikkapa julkisia kulkuneuvoja, jos niitä kulkee sopivasti.

Laita kaikki valmiiksi ennen kuin käynnistät

Pakkaa matkatavarat, säädä penkki sekä peilit ja aseta navigaattoriin oikea osoite ennen kuin lähdet liikkeelle. Moottoria on turha pitää käynnissä kun suoritat muita tehtäviä. Käännä käynnistysavaimesta vasta kun olet todella valmis lähtemään, sillä modernit moottorit eivät vaadi ylimääräistä käynnistelyä.

Vaihda isommalle ajoissa

Melkoisen hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, että mitä suurempi vaihde, sitä pienempi polttoaineen kulutus. Tämä pätee myös alamäessä rullailuun, joten vaihdekeppiä kannattaa kääntää ajoissa. Hidas ajo ei haittaa nykyaikaisia moottoreita; tämä koskee siis vuoden 1980 jälkeen valmistettuja moottoreita. Matalilla kierroksilla kulkemiseen on kuitenkin omat sääntönsä: kun moottorin vääntö ei enää riitä, on aika vaihtaa pienemmälle vaihteelle. Kaupunkiliikenteessä tämä tarkoittaa esimerkiksi 30 km/h nopeudella kolmosvaihdetta, 40 km/h vauhdissa nelosvaihdetta ja kaikki yli 50 km/h ajo suositellaan ajettavaksi viitosella. Tämä tekniikkaa vähentää paitsi kulutusta myös ajomelua.

Tasainen kulku

Harkitsevainen ajotyyli vähentää jarruttelua sekä nykimistä. Kun pidät huolen riittävästä turvavälistä, voit säädellä nopeuttasi rauhallisesti ja näin ollen myös polttoainetaloudellisesti.

Kiihdytä kunnolla

Mikäli tahdot lisätä vauhtia oikeaoppisesti, kiihdytä ja vaihda korkeammalle vaihteelle niin nopeasti kuin pystyt noin 2000rpm kierrosalueella. Mikäli toimit näin, voit riittävällä vauhdilla hypätä vaihteen ylikin, esimerkiksi jos kiihdytät jopa 50 km/h nopeuteen kolmosvaihteella, voit suoraan siirtyä viitosvaihteeseen.

Ota iisisti moottoritiellä

Moottoriteiden korkeat nopeausrajoitukset saattavat houkutella kaahailemaan. Ei kuitenkaan kannata innostua liikaa, sillä bensankulutuksen kannalta paras nopeus on 100 km/h ja 130 km/h nopeuksien välimaastossa. Kulutus kasvaa epätasaisesti sitä mukaa kun nopeutta tulee lisää, erityisesti pakettiautojen kaltaisilla kulkupeleillä joiden ilmanvastus on kaikkea muuta kuin suotuisa. Tämä todistaa jälleen kerran kuin tasainen ajo ilman ylimääräisiä jarrutuksia ja vaihteen venkslaamista on parhaaksi myös lompakollesi.

Hyödynnä moottorijarrutus

Kun ajat alamäkeen, voit säästää polttoainetta hyödyntämällä moottorin tuottaman vastuksen. Moottorijarrutuksessa voit nostaa jalan kaasupolkimelta ja kytkeä nopeuden laskiessa pienemmän vaihteen päälle. Tämä säästää polttoaineen lisäksi myös jarruja! Älä kuitenkaan sammuta autoa kokonaan, sillä saatat menettää ohjauksen hallinnan siinä tapauksessa.

Moderni käynnistys/pysäytys-toimintoc

Automaattinen start-stop-systeemi, eli käynnistys/pysäytys-toiminto on uusimmista autoista löytyvä nerokas järjestelmä, joka kääntää moottorin pois päältä itsestään liikennevaloissa. Voit myös itse matkia tätä teknologiaa sammuttamalla auton aina kun tiedät pysähtyväsi yli 20 sekunnin ajaksi, esimerkiksi liikenneruuhkassa jäätyäsi juuri punaisiksi vaihtuneisiin valoihin. Käännä kuitenkin auton virta-avain takaisin ”ignition on” käynnistystilaan, jotta liikkeelle lähtiessä auto käynnistyy nopeammin eivätkä ajovalot sammu turhaan. Se olisi myös vaarallista.

Harkintaa ylimääräisten toimintojen kanssa

Sähkönkulutus autossasi vaikuttaa myös bensankulutukseen. Valaistuksesta ei tietenkään voi tinkiä, mutta moni muu asia ei ole aina välttämätön. Radio ja muut musiikkilaitteet eivät ole aina tarpeellisia, kuten myös penkinlämmitys tai sivuikkunoiden puhallus. Suurin syöppö lienee kuitenkin ilmastointi. On tukittu, että ilmastointi saattaa lisätä polttoaineen kulutusta aina 0,1 litrasta jopa 2,1 litraan 100 kilometrin matkalla, auton merkistä ja mallista riippuen. Myös avoimet ikkunat lisäävät bensankulutusta vaikuttamalla haitallisesti ilmanvastukseen korkeammilla nopeuksilla ajettaessa.

Kevennä!

Vapauta autosi ylimääräisestä painolastista. 100 kiloa turhaa tavaraa takaluukussa tarkoittaa 0,3 litran lisäkulutusta per 100 kilometriä. Pyörätelineet ja muut oheistarvikkeet tulisi myös poistaa kun niitä ei käytetä, sillä ne eivät vain lisää polttoaineen kulutusta vaan myös vaikuttavat auton aerodynamiikkaan negatiivisesti. Free your car from unnecessary stress.

Pidä huoli rengaspaineista

Mitä korkeampi rengaspaine, sitä matalampi bensankulutus. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että renkaat pitäisi pumpata räjähtämispisteeseen, mutta kannattaa pitää huoli siitä, että rengaspaine on aina lähempänä valmistajan ilmoittamaa ylärajaa. Tämän tiedon löydät joko ovien sisäpuolelta, bensatankin luukusta, ohjekirjasta tai tarvittaessa kysy suoraan valmistajalta. Voit hankkia myös erityiset renkaat, sillä markkinoilla on kevyesti rullaavia renkaita joissa on tavallisia renkaita pienempi vierintävastus.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun