Dieseliä ilman typpioksidipäästöjä? Se voi olla mahdollista

Loughborough University on ehkä tehnyt läpimurron mitä tulee aidon, puhtaan dieselin etsintään.

Brittiläinen tutkimustiimi Leicestershiren alueella sijaitsevassa Loughborough'n yliopistossa väittää kehittäneensä uuden järjestelmän joka vähentää, parhaimmillaan jopa poistaa kokonaan, vaaralliset typpioksidipäästöt joista dieselmoottorit ovat surullisen kuuluisia. Tutkimusjoukko kertoo, että oikealla tuella (eli rahoituksella) tämä teknologia voitaisiin saada markkinoille muutamassa vuodessa.

Tämän systeemin nimi on ACCT, ja nimi tulee englanninkielisestä yhdistelmästä “ammonia creation and conversion technology” joka tarkoittaa ammoniakin syntymisen ja muuttamisen teknologiaa, ja se muuttaa AdBluen, jo nyt saatavilla olevan dieselautojen puhdistusnesteen jota käytetään useimmissa dieselautoissa pakokaasussa olevien typen oksidien päästöjen laskemiseen, ammoniakkia sisältäväksi aineeksi, purkaen typin oksidit ja jättäen jäljelle vain vaarattoman typenja veden. Ero AdBlueen on se, että ACCT toimii myös matalissa lämpötiloissa kun taas AdBlue edellyttää normaalia käyttölämpötilaa toimiakseen kunnolla.

Ennakoivat raportit, jotka perustuvat Skodan tutkimuksiin, osoittavat että jopa 98% typpioksideista saadaan näin ehkäistyä, entiseen 60 prosenttiin verrattuna.

Professori Graham Hargrave, yksi tutkimusryhmän johtajista, kertoo typpioksidien olevan vasta ensimmäinen askel. “Typpipäästöt ovat vakava asia”, hän sanoo, “mutta se on ongelma joka on helppo osoittaa. Se koskee vain pientä osaa autoista. Kun tämä on ratkaistu, voimme keskittyä hiilidioksidin vähentämiseen, sillä tämä ongelma koskee kaikkia”.

Tutkimustiimi tahtoisikin löytää yhteistyökumppaniksi suuren valmistajan, joka auttaisi yhdistymään myös isojen jälleenmyyjien kanssa. Parasta olisi löytää useampi autotalo, joiden kanssa tätä kehitystä voitaisiin vauhdittaa.

Tämä tutkimus on erittäin ajankohtainen monelle maalle ja kaupungille, joissa kamppaillaan huonon ilmanlaadun kanssa. Rooma, kuten myös Pariisi, Madrid, Mexico City sekä Kreikan Ateena harkitsevat kaikki dieselmoottorien kieltämisen kaupungin rajojen sisäpuolella tai vähintäänkin keskusta-alueella. Porsche aikoo käyttää tätä polttoainetta vielä ainakin yhden Cayenne-mallin sukupolven verran kun taas FCA aikoo hylätä sen vuoteen 2022 mennessä. Ford on kuitenkin juuri lisännyt uuden Pover Stroke V-6-mallin F-150 linjaansa. Joka tapauksessa kaikki valmistajat tulevat seuraamaan tämän asian kehitystä.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun