Aina ajallaan

Samaan aikaan kun Tesla Inc. taistelee Model 3-mallin ongelmien kanssa, ilmoitti tämä kalifornialainen sähköautojen valmistaja hämmästyttävästä tavoitteesta. Tesla aikoo nimittäin aloittaa Model Y mallin valmistuksen vuoden 2020 alussa, kertoi Teslan toimitusjohtaja Elon Musk puhelussan aikana.

Jopa kunnianhimostaan tunnetulle miehelle aikaraja on hyvin kunnianhimoinen

Kestää yleensä 30:stä aina 36:een kuukauteen saada auto tehdaslinjalle valmistukseen siitä, kun sen prototyyppi on saatu valmiiksi, kertoo AutoPacificin analyytikko Dave Sullivan Automotive News-julkaisulle. "Elon lupailee liikoja, eikä tule varmasti vastaamaan omiin tavoitteisiinsa", Sullivan arvioi. "Olisin kuvitellut, että Model 3-mallin julkaisu olisi tuonut nöyryyttä esiin Muskista".

Syyskuussa 2015 Volvo rikkoi uutiskynnyksen julkaisemalla suunnitelmat ensimmäisestä autotehtaastaan Yhdysvalloissa, lähellä Etelä-Carolinan Charlestonia. Nyt 31 kuukautta myöhemmin, S60 henkilöauton valmistus markkinoille ei ole vieläkään lähtenyt käyntiin.

"Autojen rakentaminen ei ole helppoa", toteaa Karl Brauer, vastaava julkaisija Cox Automotive-julkaisussa. "Se on työläs prosessi – ei pelkästään autojen kokoonpano, vaan koko tuotannon logistiikka".

Muskin lupauksista huolimatta, Model Y-mallin tuotanto riippuu todellisuudessa hankintaketjusta. "Tesla käyttää samoja hankkijoita ja markkinoita kuin kaikki muutkin maailman autonvalmistajat", Sullivan huomauttaa. "Jos toiset autonvalmistajat voisivat tehdä hommat nopeammin, he kyllä tekisivät".

Musk ei aio tehdä asioita niin kuin ne on aina ennen tehty

Se ei ole aina onnistunut. Tesla hylkäsi vuosisatoja vanhan tavan valmistaa autoja ja otti tilatte korkealuokkaisesti automatisoidun valmistaakseen oman läpimurtonsa, Model 3-mallin. Valitettavasti suunnitelma ei toiminut vaan tuloksena oli laatuongelmia sekä hidasteita tuotannossa. Mallin tuotanto saavutti 2 270 auton tavoitteen huhtikuussa, mikä on huomattavasti alle Muskin lupaaman 5000 kappaleen tuotantotahdin, jonka oli tarkoitus nostaa yrityksen tulos plussan puolelle.

Musk tunnustaa, että automaatiosta on oltu ehkä liiankin riippuvaisia. "Kyllä, suuressa mittakaavassa Teslan automatisointi oli virhe", Musk twiittasi viime kuussa. "Ihmiset ovat aliarvostettuja".

Mikä tekee alkuvuoden 2020 tavoitteesta vieläkin vaativamman on se, että Model Y-mallille ei ole vieläkään nimetty sopivaa tehdasta. Musk ei ole antanut arvoa puheille siitä, että Teslan Kaliforniassa sijaitseva Fremontin tehdas olisi jo "ääriään myöten täynnä" ja "hullun ahdas" nykyisellään.

Päätös valmistuspaikasta saattaa tulla "seuraavalla neljänneksellä, mutta viimeistään viimeisellä vuosineljänneksellä", Musk totesi puhelimessa, jossa samaan aikaan totesi ulkopuolisten talousanalyytikkojen arvioiden olevan "tylsiä" ja "ajanhukkaa".

Päästäkseen tavoitteeseensa alkuvuoden 2020 tuotannosta, Tesla todennäköisesti joutuu ostamaan uuden tehtaan ennemmin kuin rakentamaan sellaisen. Voi olla, että Teslalla on jo tiedossa useampia vaihtoehtoja vaihtelevan autoalan keskellä.

"Näemme jatkuvaa muutosta tuotantolaitoksissa; sedan-autojen tuotantomäärät laskevat joka puolella", Brauer toteaa. "Voi olla, että jossain on tehdas joka valmistaa sedan-henkilöautoja, mutta jossa autonvalmistaja ei tahdo nähdä vaivaa laitoksen muuttamisesta SUV-katumaastureiden valmistukseen sopivaksi".

Mutta Teslan aikajana saattaa silti olla liikaa

"Jos tuotantolaitos annettaisiin sinulle huomenna, heti valmiina toimintaan, veisi silti vuoden hankkia koulutettu henkilökunta ja rakentaa yhteydet alihankkijoihin", Brauer kertoo.

Muskin optimistinen tavoite Y-mallin tuotannosta onkin Sullivanin mukaan tarkoitettu enemmän sijoittajien ruokkimiseksi.

"Hän tahtoo lisää investointeja, joten hänen on nyt käytettävä tilaisuutensa", Sullivan sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Takaisin alkuun