Maailman nopein auto: Näitä ovat tämän hetken nopeusjätit

Ei ole kovinkaan kauaa siitä, kun nopeimpien autojen vauhtiluokat tarkoittivat noin 300 km/h. Tällä välin 400 km:n tuntinopeudet olivat laillisia mittoja kadulla kulkeville autoille. Toroleo-lehden avulla voit selvittää minkälaisia nopeusjättejä julkisilla teillä kulkee nykypäivänä.

Ensimmäinen ja viimeinen ennätyksen tekijä

Maailman nopein auto kulkee 63 kilometriä tunnissa: Sähköinen kulkuneuvo "Jeantaud Duc" koristeltiin tällä kunniakkaalla tittelillä joulukuussa 1898. Tämän ensimmäisen todistetun autoiluhistorian nopeusennätyksen asetti ranskalainen kilpa-ajaja Gaston de Chasseloup-Laubat Pariisin lähellä tätä kulkuneuvoa käyttäen. Hänen kilpakollegansa Camille Jenatzy saavutti 29. huhtikuuta 1899 yli 100 kilometrin tuntinopeuden sähköisellä kulkuvälineellään "La Jamais Contente”:lla ensimmäistä kertaa historiassa. Koska kilpa-autojen silloinen määrä ei ollut suuri, ei ollut kovinkaan vaikeaa määritellä maailman nopeinta sellaista. Kuitenkin tänä päivänä eri autosarjojen, tieliikennemääräysten ja tuunausrunkojen erottelu on pakollista. Maantieliikennevälineiden kokonaisennätys on noussut huimalla 1165:llä kilometritunnilla viimeisen 100 vuoden aikana. Thrust Supersonic Car (Thrust SSC) on listattu maailman nopeimmaksi autoksi 15. lokakuuta 1997 lähtien. Tämä suihkumoottorikäyttöinen rakettiauto rikkoi ensimmäisenä kulkuneuvona äänivallin 1228 km/h:n nopeudella Nevadassa 15. lokakuuta 1997. Tähän kulkuneuvoon törmääminen tiellä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

Bugatti Veyronilla on kaksi tie-ennätystä

Bugatti Veyronilla on pitänyt hallussaan nopeusennätystä kaduilla laillisten sarjan autojen keskuudessa kesäkuusta 2010 asti. Tämä 16.4 Superurheilueditio saavutti Volkswagen AG:n testiajolla 434 km/h:n huippunopeuden. Tämä tekee tästä 1200 hevosvoiman urheiluautosta maailman nopeimman auton sarjan muiden tiekulkuvälineiden ohella. Veyronin vakiomalli on kuitenkin renkaiden säästämiseksi kiristetty 415 kilometrituntiin. Teiden ystävien versio Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse on myös maailmanennätyksen haltija. Sen huippunopeus on 408,84 km/h ja tämä ennätys on ollut sen hallussa 11. huhtikuuta 2013 asti.

Ei enää ensimmäinen: SSC ja Dauer

Uuden nopeusennätyksen myötä Veyron Supersport ylitti SSC Ultimate Aero TT:n (1199 hevosvoimaa, 412 km/h:n nopeusennätys) sekä Dauer 962 LM:n (730 hevosvoimaa, 405 km/h:n nopeusennätys).

962 LM oli maailman nopein urheiluauto huhtikuuhun 2005 asti. © mvlamborghini Youtube.comissa.

Valmistaja Shelby Supercars (SSC), saattaa kuitenkin suistaa Veyronin kertaalteen kunniapaikaltaan tänä vuonna. Aero XT -erikoispainoksen viiden kopion on tarkoitus saavuttaa 439 km/h:n (273 mph) huippunopeus, kiitos näiden 1300 hevosvoiman.

400-klubi

Ei vain Bugatti, SSC ja Dauer, mutta myös moni muu valmistaja voi tarjota yli 400 km/h:n ylittäviä maantiekulkuneuvoja.

9ff GT9-R: Suunniteltu “maailman nopeimmaksi autoksi”

Porsche 997 GT3:n pohjautuvalla 9ff GT9-R:llä, Dortmund -tuunausyritys 9ff tuotti kaduilla laillisten sarjan urheiluauton, jonka oli tarkoitus tulla maailman nopeimmaksi autoksi, kiitos sen 414 km/h:n nopeusennätyksen. Kuitenkin, ennen kuin 1140 hevosvoiman urheiluauton nopeusennätystä voitiin varmistaa virallisesti, Bugatti Veyron Super Sport ilmaantui näyttämölle.

Koenigsegg Agera R

Ruotsalainen autonvalmistaja Koenigsegg esitteli viime vuonna markkinoille todellisen huippunopeuskilpurin Agera R:n uudella sukupolvella. Tämä urheiluauto ei tosin saavuta teoreettista 440 km/h:n maksiminopeutta. Tiesäännösten tuloksena 1140 hevosvoiman kilpa-auton huippunopeuden odotetaan olevan 415 km/h.

Nopein auto pyrähdyksessä: Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT, teillä laillinen superurheiluauto, voi valmistajansa mukaan saavuttaa 427 km/h:n nopeuden. Virallisesti kuitenkin tämän 1261 hevosvoiman vahvuisen kilpurin huippunopeutta ei ole vielä varmistettu. Teksasin Muskeliauto pitää edelleen ennätystä hallussaan: tammikuussa 2013 tämä Lotus Eliseen pohjautuva superurheiluauto asetti uuden pyrähdysajon maailmanennätyksen. Nollasta kolmeensataan 13.63 sekunnissa – mitä Bugattille ja muille jää tehtäväksi on hämmästyä totaalisesti ja ajaa perässä.

Lähestymmekö 500 kilometriä tunnissa?

Koenigsegg One:1

Tämän vuoden Geneva Motor Showssa, alkuvuodesta 2014 Koenigsegg One juhli sen kansainvälistä ensi-iltaa. Tässä tuliterässä mallissa ruotsalaiselta urheiluautovalmistajalta on henkeäsalpaavat 1000 kW (1341 hevosvoimaa) ja sen odotetaan päihittävän superurheiluauto Agera T:n 440 km/h:n huippuvauhdillaan. Koenigseggin mukaan pyrähdys- ja huippunopeuskategorioissa nousee pian useita huippunopeusennätyksiä. He eivät toistaiseksi julkaise virallisia ennätysyrityksiä, mutta muutama numero on jo livahtanut julki. Täten siis ryhmälausunnon mukaan Koenigsegg One:1 saavuttaa täydestä pysähdyksestä 400 km/h vain 20 sekunnissa.

Dagger GT

Tran Star Racing on myös julkistanut jotakin suurta. Dagger GT:n odotetaan saavuttavan yli 500 km/h:n huippunopeuksia. 2000 hevosvoiman oletetaan tekevän tästä superurheiluautosta maailman nopeimman auton. Auto tulee koostumaan suurimmilta osin hiilestä. Sillä tulee olemaan siipiovet ja se tulee vapisuttamaan teitä sen merkittävän kokoisilla tehorenkailla – 375/20 (takarenkaat) ja 325/25 (eturenkaat). Sen henkeäsalpaavasta suorituksesta huolimatta tällä tehotynnyrillä tulee olemaan voimassa oleva tierekisteröinti. Erikoisvalmisteisten Dagger GT:den odotetaan olevan myynnissä noin 10-15 kertaa vuodessa. Kuitenkin se, että onko mahdollista löytää sopivia teitä joilla tällä superurheiluautolla voi lähteä ajelulle, pysyy kyseenalaisena.

Vastaa: {{replyComment.author}}
Kaikki kentät ovat pakollisia
Kommentti lähetettiin onnistuneesti

Vaihda perinteiseen verkkosivustoon